اوتیسم چیست
چکیده:
اختلال طیف اوتیسم یکی از چالشهای دنیای امروز والدین در مورد کودکانشان است.اینکه اوتیسم چیست؟علائم اوتیسم چیست؟درمان اوتیسم چیست؟ اکنون دغدغه والدین این کودکان گشته است. نگرانی که با بزرگتر شدن کودک هر روز بیشتر از قبل می گردد و اگر والدین برای کودک خود سریعا اقدامی نکنند روزهای از دست رفته را برای کودک دارای اتیسم به سختی می توان جبران کرد.

اختلال طیف اتیسم(اوتیسم) چیست؟

اختلال طیف اوتیسم  یا Autism spectrum disorder (ASD) اختلال رشدی است که می تواند چالش های اجتماعی ، ارتباطی و رفتاری قابل توجهی در فرد ایجاد کند. اصولا چیزی در چهره،صورت و ظاهر افراد دارای اوتیسم وجود ندارد که آنها را از سایر افراد متمایز کند ، اما افراد دارای اوتیسم(اتیسم)ممکن است به شیوه هایی متفاوت از سایر افراد ارتباط برقرار کنند ، تعامل کنند ، رفتار کنند،فکر کنند و یاد بگیرند. توانایی های یادگیری ، تفکر و حل مشکلات افراد دارای اوتیسم می تواند از استعدادهای درخشان تا چالش های شدید متفاوت باشد. برخی از افراد دارای اوتیسم در زندگی روزمره خود ممکن است به کمک زیادی نیاز داشته باشند مثلا حتی برای غذا خوردن ،دستشویی رفتن ،مسواک زدن …. که این دسته در سطح 3 اتیسم قرار می گیرند  و برخی دیگر نیاز به پشتیبانی کمتر دارند و ممکن است تنها به این نیازمند گردند که کسی برنامه های روزانه یا قرار های ملاقات آنها را تنظیم کند و یا در درک برخی امور به آنها راهنمایی دهد، حتی برخی از افراد دارای اوتیسم در کشور های غربی اکنون به صورت کاملا مستقل زندگی می کنند ،دارای تحصیلات دانشگاهی و مشغول به کار هستند که این دسته را افراد دارای سطح 1اتیسم تشکیل می دهند.از این رو می توان اوتیسم را طیف نامید چراکه با سطوح مختلفی از نشانه ها و علائم اوتیسم روبرو هستیم و اوتیسم در اشکال مختلف با شدت های مختلف ظاهر می شود. این بدان معناست که هر فرد دارای اوتیسم نقاط قوت ، علائم و چالش های منحصر به فرد خود را تجربه می کند. افراد دارای اوتیسم ممکن است در یادگیری مشکل داشته باشند و مهارت های آنها ممکن است به طور ناهمگون رشد یابد. به عنوان مثال ، آنها می توانند در برقراری ارتباط مشکل داشته باشند ، اما در هنر ، موسیقی ، ریاضی یا حافظه به طور غیرمعمول مهارت داشته باشند. اوتیسم اختلالی متفاوت از ناتوانی ذهنی است و نباید فرد دارای اوتیسم را ناتوان ذهنی دانست.

در سال 2023مرکز کنترل و پیشگیری بیماری های امریکا میزان شیوع این اختلال را 1 کودک در میان هر 36 تولد اعلام نمود و به صورت جزئی تر و تفکیک بر اساس جنسیت 43 پسر به 11 دختر در میان هر 1000تولد در امریکا است که نشان دهنده 4 بررابر بودن این اختلال در میان پسران است.بر اساس این آمار می توان متوجه شد که میزان مشاهده این اختلال در میان پسران 4 برابر بیشتر از دختران است. در میان امار منتشر شده از CDC می توان مشاهده نمود که در حدود 37درصد از این کودکان دارای ناتوانی ذهنی اند(یعنی دارای هوشبهری کمتر از 70 هستند)23درصد دارای هوشبهری مرزی اند (یعین دارای هوشبهر یا IQ 71 تا 85 هستند) و 38درصد دارای هوشبهر میانگین و بالاتر هستند(یعنی دارای هوشبهری بالاتر از 85 هستند) این امار تمام گفته های قبلی را که کودکان و افراد دارای اتیسم را نا توان و یا کم توان معرفی می کرد را مردود می کند و دیگر نباید به این طیف برچسب ناتوان و یا کم توان ذهنی زد و اکنون در حدود 61درصد از افراد این طیف دارای هوشبهری مرزی و یا بالاتر هستند و به هیچ عنوان در طبقه کم توانان ذهنی قرار نمی گیرند.این امار شیوع اتیسم را می توان در تمام طبقات جامعه و با هر توان اقتصادی و هر سطح تحصیلات مشاهده نمود.

بیشتر بخوانید:  کتاب بهبود گفتار و مهارتهای خوردن در کودکان مبتلا به اتیسم(اوتیسم)

در تشخیص اوتیسم تا پیش از سال 2013 پنج اختلال وجود داشتند که تحت عنوان اختلال فراگیر رشد یا PDD آنها را مشناختیم ولی اکنون دو اختلال رت و اختلال فروپاشنده کودکی از این مجموعه حذف و 3 اختلال دیگر تنها تحت عنوان اوتیسم در DSM-5 برچسب گذاری می شود.

برای دریافت اطلاعات بیشتر در مورد اختلال اوتیسم پیشنهاد می کنیم مقاله اوتیسم،علل،علائم،انواع و درمان را مطالعه نمایید.

ordibehesht autism center

علل و عوامل خطر اوتیسم

هنوز همه دلایل بروز اختلال اتیسم مشخص نشده است و ممکن است هر روز دلیلی تازه برای این اختلال کشف گردد. با این حال ، می توان عنوان نمود که دلایل زیادی برای اوتیسم وجود دارد که می تواند ریسک بروز این اختلال را بیشتر کند. تعدادی از آنها به شرح زیر است:

  • اکثر دانشمندان موافقند که ژن ها یکی از عوامل خطری هستند که می توانند فرد را بیشتر در معرض اوتیسم قرار دهند و در اخرین مطالعات که در سال 2021 منتشر گردیده به وضوع اعلام گردیده است که درمیان دو قلو های همسان اگر یک قل دارای اتیسم باشد در حدود 36 تا 95 درصد احتمال وجود دارد که قل دیگر نیز اتیسم باشد ولی در دو قلو های غیر همسان اگر یک قل دارای اتیسم باشد تنها 31 درصد خطر ابتلای اتیسم در قل دیگر وجود دارد
  • طبق داده های 2021 مرکز کنترل و پیشکیری بیماری های امریکا کودکانی که خواهر یا برادر دارای اوتیسم دارند بین 2تا 18درصد در معرض خطر بیشتری برای اوتیسم قرار دارند.
  • افرادی که دارای شرایط ژنتیکی یا کروموزومی خاصی هستند ، مانند سندرم X شکننده یا اسکلروز ، می توانند ریسک بیشتری برای اوتیسم داشته باشند.
  • برخی دارو ها که در دوران بارداری مصرف می شوند ، مانند داروهای والپروئیک و تالیدومید ،داروی های ضد افسردگی و یا حتی استامینوفن با خطر بیشتری برای اوتیسم مرتبط هستند.
  • کودکانی که از والدین مسن تر متولد می شوند بیشتر در معرض اوتیسم هستند. و همینطور کودکانی که مادرانی زیر 18سال دارند نیز می توانند ریسک بیشتری داشته باشند.
  • اتیسم هیچ ارتباطی با واکسیناسیون های دوره ای کودکان ندارد و این فرضیه مدتهاست که رد شده است.

برای دریافت اطلاعات بیشتر در زمینه علتهای اختلال طیف اوتیسم می توانید به مقاله علت اصلی اختلال طیف اتیسم را در کدام جستجو کنیم؟ژنتیک یا محیط زیست؟ مراجعه کنید.

بیشتر بخوانید:  چگونه براشفتگی کودک دارای اوتیسم را آرام کنیم؟

 

علائم و نشانه های اختلال طیف اوتیسم

افراد دارای اوتیسم اغلب با مهارت های اجتماعی ، عاطفی و ارتباطی مشکل دارند. آنها ممکن است رفتارهای خاصی را تکرار کنند و ممکن است تغییر در فعالیتهای روزانه خود را نپذیرند. بسیاری از افراد دارای اوتیسم نیز روش های متفاوتی برای یادگیری ، توجه یا واکنش به امور دارند. علائم اوتیسم در اوایل دوران کودکی شروع می شود و معمولاً در طول زندگی فرد باقی می ماند.

برای دریافت اطلاعات بیشتر در زمینه علائم و نشانه های اولیه اختلال طیف اوتیسم در کودکان و نوزادان می توانید به مقاله نشانه ها و علائم نخستین اختلال اوتیسم مراجعه کنید.

بیشتر بخوانید:  سمزدایی یا چلیشن تراپی برای درمان اوتیسم!؟

کودکان یا بزرگسالان دارای اوتیسم ممکن است:

  • برای نشان دادن علایق خود به اشیا اشاره نداشته باشند .
  • اشارات را دنبال نمی کنند و توجه مشترک ندارند.
  • بیشتر با اشیا درگیراند تا با انسانها.
  • واکنش به نام ندارند و یا این واکنش بسیار پایین است.
  • در گفتار تاخیر دارند  و یا تا 2 سالگی هیچگونه کلامی ندارند.بر اساس آمار در حدود 40 درصد از کودکان دارای اتیسم در فرایند رشد هم بدون کلام می مانند.
  • در برقراری ارتباط با دیگران مشکل دارند یا اصلا علاقه ای به بودن با دیگران ندارند و همینطور نمی توانند شروع کننده یک ارتباط یا گفتگو باشند و در ادامه دادن تعاملات مشکل دارند.
  • از تماس چشمی خودداری می کنند و می خواهند تنها باشند.
  • به گونه ای متفاوت از دیگر کودکان بازی می کنند(برای نمونه بیشتر با چرخ ماشین بازی می کنند تا با خود ماشین ).
  • در درک احساسات دیگران یا صحبت در مورد احساسات خود مشکل دارند.
  • ترجیح می دهند کسی را در آغوش نگیرند و یا در آغوش گرفته نشوند ، یا اینکه این کار را بسیار محدود و انتخابی انجام می دهند.
  • به نظر می رسد وقتی با آنها صحبت می شود متوجه نمی شوند ، در صورتی که به دیگرصداهای محیطی پاسخ می دهند.
  • ممکن است علاقه مند به کسی باشند ولی نتوانند با او صحبت کنند،بازی کنند و یا با او ارتباط برقرار کنند.
  • کلمات یا عباراتی که به آنها گفته می شود را همزمان تکرار می کنند ، یا با تاخیر کلمات یا عبارات شنیده شده را در موقعیتی دیگر تکرار می کنند( برای نمونه وقتی به آنها گفته می شود بستنی می خوای؟به جای گفتن بله،همان عبارت شنیده شده را تکرار می کند)
  • در بیان نیازهای خود با استفاده از کلمات یا ژست ها یا حرکات بدنی مشکل دارند.
  • بازی های “نمادین” را انجام نمی دهند (به عنوان مثال وانمود نمی کنند که به عروسک خود غذا می دهند)
  • رفتار های تکرارشونده و کلیشه ای دارند(مانند روشن و خاموش کردن کلید برق و یا باز کردن و بستن در اتاق و یا حرکت به عقب و جلو خم شدن و…)
  • هنگام تغییر روال و روتین ها ، در سازگاری با این تغییرات مشکل دارند(برای نمونه اگر برای رفتن به مرکز خرید، مسیر دیگری را انتخاب کنید با این تغییر مسیر دچار چالش می شوند)
  • واکنش های غیرمعمول به بو ، طعم ، بافت ، نور یا صدا نشان می دهند و در کل ممکن است از نظر حسی بهمریخته باشند و درگیر با اختلال پردازش حسی.
  • مهارت های قبلی خود را از دست می دهند(برای نمونه کلمه هایی که قبلا استفاده می کرده اند را دیگر استفاده نمی کنند و یا شعر هایی که قبلا آموخته بودند را تکرار نمی کنند)

برای دریافت اطلاعات بیشتر در زمینه علائم و نشانه های اختلال طیف اوتیسم می توانید به مقاله نشانه ها و علائم اختلال اوتیسم مراجعه کنید.

بیشتر بخوانید:  اختلال پردازش حسی در نوزادی

تشخیص اختلال طیف اوتیسم

تشخیص اختلال طیف  اوتیسم می تواند بسیار مشکل باشد چراکه طبق نظر سازمان غذا و داروی امریکا(FDA) و مرکز کنترل و پیشگیری بیماری های آمریکا(CDC) هیچ آزمایش پزشکی مانند آزمایش خون ،ادرار،تصویر برداری و….برای تشخیص اختلال اتیسم وجود ندارد و یا مستند نگردیده است. پزشکان و متخصصان تنها و تنها برای تشخیص اتیسم باید به رفتار و رشد کودک توجه کنند. و یا از تست ها و یا چکلیست های استاندارد و مورد تایید استفاده کنند.در حال حاضر اتیسم در هر 44تولد یک کودک را درگیر به خود می کند.اتیسم را میتوان به صورت قطعی در 18 ماهگی تشخیص داد ولی بنابر تخصص و مهارت ارزیاب وفرد متخصص می توان از یک سالگی نیز فرایند تشخیص را برای یک کودک آغاز نمود.اما اصولا تشخیص اتیسم در کشور ما با تاخیر همراه است که این امر یعنی از دست دادن فرصتهای طلایی کودک در سنین ابتدایی.

در ادامه جهت اشنایی شما همراهان گرامی به برخی از این ابزار های غربال و تشخیص می پردازیم.پیش از پرداختن به ابزارهای ارزیابی و سنجش باید متذکر شویم که در این فرایند دو نوع ابزار و تست و یا پرسشنامه وجود دارد نخست ابزار های غربال(سطح 2) که نمی توان از انها برای تشخیص استفاده نمود و تنها جهت ارجاع به مراجع متخصصان تشخیص مورد استفاده است و ابزار های سطح یک که برای تشخیص این اختلال طراحی و ساخته شده اند.

بیشتر بخوانید:  خارج شدن از طیف اتیسم(اوتیسم) و درمان کامل اتیسم آری یا خیر؟

انواع ابزار های غربال

ابزار های غربالگری رشدی بسیار متفاوتی در زمینه اتیسم وجود دارد.cdc هیچ ابزار خاصی رابرای این منظور تجویز و ‍‍‍‍‍‍‍‍‍‍‍‍پیشنهاد نمی کند و لیست ذیل نیز کامل نیست و می توان تست هاس دیگری را نیز به ان اضافه نمود.

نمونه های انتخاب شده از ابزار های غربال برای رشد کلی و اوتیسم:

Ages and Stages Questionnaires (ASQ)(پرسشنامه مراحل و سنین)

Asqابزار غربال رشد کلی است. این پرسشنامه توسط والدین تکمیل می گردد و مجموعه ای از 19 پرسشنامه سنی خاص غربالگری ارتباط ،مهارت حرکتی درشت ،مهارت حرکتی ظریف،حل مساله ،مهارتهای سازگاری شخصی است .نتایج به دست امده در این پرسشنامه می تواند منبعی برای ارجاع به متخصصان و مراکز اتیسم باشد.

Communication and Symbolic Behavior Scales (CSBS)(مقیاس های رفتار نمادین و ارتباطات)

ابزار استاندارد شده برای غربال ارتباطات و توانایی های نمادین برای 24 ماه و بیشتر است این ابزار توسط والدین تکمیل می گردد

 Parents’ Evaluation of Developmental Status (PEDS)(پرسشنامه ارزیابی والدین از وضعیت رشد)

پرسشنامه ارزیابی والدین از وضعیت رشد را می توان غربال رشد عمومی ازنظر والدین دانست.این فرم مصاحبه والدین مشکلات رشدی و رفتاری که نیاز به ارزیابی بیشتر دارند را غربال می کند و می تواند برای والدین مفید باشد

Modified Checklist for Autism in Toddlers (MCHAT)(پرسشنامه چکلیست اصلاح شده اتیسم برای خردسالان)

پرسشنامه ای است که برای  تکمیل توسط والدین جهت تشخیص کودکان در خطر اتیسم طراحی گردیده است. این تست توسط پروفسور سید علی صمدی ترجمه گردیده و رایگان در دست رس است. میتوانید این پرسشنامه را از لینک بالا تهیه نمایید.

Screening Tool for Autism in Toddlers and Young Children (STAT)(ابزار غربالگری برای اتیسم در اطفال و کودکان خرد سال)

این ابزار غربالگری تعاملی برای زمانی که کودکان رفتار های شک برانگیزی دارند، طراحی گردیده است .این ابزار شامل 12 فعالیت است که بازی،ارتباطات،و مهارتهای تقلید را ارزیابی می کند و اجرای آن حدود 20 دقیقه طول می کشد

بیشتر بخوانید:  ریسپریدون

‍‍‍

ابزارهای تشخیصی

ابزارهای زیادی برای ارزیابی ASD در کودکان خردسال وجود دارد، اما هیچ ابزار واحدی نباید به عنوان مبنای تشخیص استفاده شود. ابزارهای تشخیصی معمولاً بر دو منبع اصلی اطلاعات متکی هستند – توصیفات والدین یا مراقبان از رشد کودکشان و مشاهده یک متخصص از رفتار کودک.از این رو است که اصولا این گونه تست ها در ابتدا با تست های دیگری همراه می شوند برای نمونه تست SCQ.پس از انجام این تست ها هست که می تواند متخصص ارزیاب کودک و خانواده را به یک متخصص اعصاب و روان معرفی نماید و یا جهت دریافت خدمات اموزشی و درمانی به موسسات مجاز اتیسم ارجاع دهد.در میان تست های زیر دو تست ADOS و ADIR تست های استاندارد طلایی(GOLD STANDARD) برای تشخیص اختلال اتیسم می باشند که توسط CDC(مرکز کنترل و پیشگیری بیماری های امریکا )تحت همین عنوان شناخته می شوند.

نمونه های انتخابی از ابزارهای تشخیصی:

Autism Diagnosis Interview – Revised (ADI-R)(مصاحبه تشخیصی اتیسم- اصلاح شده)

مصاحبه تشخیصی اتیسم ابزار تشخیص بالینی قدرت مندی برای ارزیابی اتیسم در کودکان و بزرگسالان است که توسط مایکل راتر و کاترین لرد در 1993 ساخته شد نسخه اصلی این تست مربوط به 1989 است که در بستری تحقیقاتی شکل گرفت. این ابزار بر رفتار در سه حوزه اصلی تمرکز دارد: تعامل اجتماعی متقابل. ارتباط و زبان؛ و علایق و رفتارهای محدود و تکراری و کلیشه ای. ADI-R برای کودکان و بزرگسالان با سنین ذهنی حدود 18 ماه و بالاتر مناسب است.این ابزار توسط پروفسور سید علی صمدی هنجار شده و دارای نرم ایرانی می باشد و یکی از تست های استاندارد طلایی اتیسم است.

در این تست از مراقبان 93 سوال پرسیده می شود که شامل سه حوزه رفتاری اصلی، در مورد رفتار فعلی فرد در یک مقطع زمانی خاص است. مصاحبه به پنج بخش تقسیم می شود: سؤالات آغازین، سؤالات ارتباطی، سؤالات رشد اجتماعی و بازی، سؤالات رفتاری تکراری و محدود، و سؤالاتی در مورد مشکلات رفتاری عمومی.

پرسشنامه ارتباطات اجتماعی یا social communication questionnaire (SCQ) یک پرسشنامه مختصر 40 سوالی (درست/نادرست) است که توسط والدین در مورد رفتار فرزندشان تکمیل می شود. از نظر محتوا به موازات(و اصولا پیش از اجرای تست ( ADI-R است و برای غربالگری مختصر برای تعیین نیاز به انجام یک مصاحبه کامل ADI-R استفاده می شود.

Autism Diagnostic Observation Schedule – Genericexternal(برنامه مشاهده تشخیصی اتیسم)

ارزیابی نیمه ساختاریافته و استاندارد شده از تعامل اجتماعی، ارتباطات، بازی و توسط کاترین لرد، مایکل راتر، پاملا سی دی لاور و سوزان ریسین در سال 1989 ایجاد شد که ورژن دوم ان در سال 2012در دسترس است و این تست یکی از تست های استاندارد طلایی تشخیص اتیسم است. این برنامه شامل 4 ماژول 30 دقیقه ای است که هر کدام به گونه ای طراحی شده اند که بر اساس سطح زبان بیانی افراد مختلف اجرا شود. ماژول 1 برای کودکانی استفاده می شود که از گفتار بعبارتی کم یا یا اصلا استفاده نمی کنند. آزمودنی‌هایی که از گفتار استفاده می‌کنند، اما روان صحبت نمی‌کنند، تحت سنجش ماژول 2 قرار می‌گیرند. از آنجایی که هر دوی این ماژول‌ها به سوژه نیاز دارند و ارزیابی شونده نیاز است در اتاق حرکت کند، توانایی راه رفتن عموماً به عنوان حداقل نیاز رشدی برای استفاده ازاین ابزار به‌عنوان یک الزام در نظر گرفته می‌شود. کل ماژول 3 برای کودکان/نوجوانانی است که به کلام مسلط هستند و ماژول 4 برای نوجوانان بزرگتر و بزرگسالانی که به زبان بیانی مسلط هستند استفاده می شود. برخی از نمونه‌های ماژول‌های 1 یا 2 عبارتند از پاسخ به نام، لبخند اجتماعی، و بازی با حباب‌ساز. ماژول های 3 یا 4 شامل بازی و ارتباط متقابل، نمایش همدلی یا اظهار نظر در مورد احساسات دیگران است. یک تفاوت عمده بین ماژول های 3 و 4 تکیه ماژول 4 در درجه اول به سؤالات و پاسخ های شفاهی است . در طول اجرای این تست، ارزیاب مجموعه‌ای از فرصت‌ها را برای آزمودنی فراهم می‌کند تا رفتارهای اجتماعی و ارتباطی مرتبط در زمینه تشخیص اتیسم را نشان دهد. این تست هنوز در ایران هنجار نگردیده  است.

بیشتر بخوانید:  آیا دیرصحبت کردن و حرف زدن نشانه و علامت اوتیسم است

Childhood Autism Rating Scale (CARS)(مقیاس درجه بندی اتیسم دوران کودکی)

ارزیابی مختصر مناسب برای استفاده در مورد کودکان بالای 2 سال. این تست توسط اریک شاپلر (مبدع روش تیچ) و همکاران ساخته شده است. CARS یک روش ارزیابی تشخیصی است که افراد را در مقیاسی از نرمال تا شدید رتبه‌بندی می‌کند و یک نمره ترکیبی از غیر اتیستیک تا اتیسم خفیف، اتیسم متوسط ​​یا اتیسم شدید در اختیار ارزیاب قرار می دهد.

Gilliam Autism Rating Scale – Second Edition (GARS-2)(مقیاس رتبه‌بندی اتیسم گیلیام – ویرایش دوم)

این ابزار به معلمان، والدین و پزشکان در شناسایی و تشخیص اتیسم در افراد 3 تا 22 ساله کمک می کند. این تست توسط جیمز گیلیام ساخته شده است و دارای 3 بخش است شامل بخش رفتاری،بخش ارتباطی و کلامی و بخش تعاملی اجتماعی.در صورتی که این تسط توسط والدین و یا افراد غیر متخصص مورد استفاده قرار گیرد تنها ارزش غربالگری دارد و یک تست سطح دو به حساب می اید ولی در صورتی که تویط فرد متخصص و دوره دیده مورد استفاده قرار گیرد به عنوان یک تست تشخیصی می توان از ان بهره برد.و به تخمین شدت اختلال کودک نیز پرداخت.این تست هم توسط پروفسور سید علی صمدی هنجار و نرم شده است و اکنون به عنوان یکی از تست های اصلی مورد استفاده در سازمان بهزیستی مورد استفاده است.گارس 3 نیز اخیرا منتشر گردیده که ابزار قدرتمند تری از گارس 2 نیست.

علاوه بر ابزارهای بالا، کتابچه راهنمای تشخیصی و آماری انجمن روانپزشکی آمریکا، ویرایش پنجم (DSM-5) معیارهای استاندارد شده ای را برای کمک به تشخیص ASD ارائه می دهد.

سن تشخیص اختلال طیف اوتیسم

اصولا از بعد از یک سالگی می توان تشخیص را انجام داد اما این امر بسیار وابسته به شدت علائم و تجربه ارزیاب است. در تایید این مدعا برخی از مطالعات با بررسی های خود نشان داده اند که کودکانی که در دو سالگی علائم اختلال اتیسم را نشان داده اند در ماههای 7 تا 12 ماهگی 49 درصد از علائم اختلال اتیسم را نشان می داده اند. در اینجا لازم است توضیحاتی در خصوص برخی عبارات که در فرایند پیش از تشخیص استفاده می شود توضیحاتی داده شود تا بر این اساس شناخت بیشتری از وضعیت خردسالان مشکوک به اتیسم بدست بیاوریم :

تاخیر در رشد:در تاخیر در رشد کودک از همان ابتدای سنین رشدی تاخیر را نشان می دهد برای نمونه تا سن 2 سالگی هیچگونه کلامی ندارد و یا در مهارتهایی حرکتی بسیار عقب است برای نمونه راه رفتن در 18 ماهگی رخ میدهد. کلام تا 2 سالگی ایجاد نگردیده است و….

پسرفت در رشد: کودک تا مقاطعی رشد را به صورت عادی داشته و بعد از ان شروع به پسرفت می کند برای نمونه کودک تا 2 سالگی حتی جملات دو کلمه ای داشته و یا به 30 تک کلمه رسیده و بعد از 2 سالگی این جملات و یا تک کلمات را از دست می دهد.

رکود در رشد: کودک در فرایند رشد طبیعی با گامهایی عقب تر از دیگر کودکان فرایند رشد را ادامه می دهد برای نمونه 10 کلمه کاربردی در 2 سالگی دارد که بسیار عقب تر از مقیاس سنی او است.

در پژوهش ها بدست امده است که کودکان دارای اتیسم بدون کم توانی ذهنی بیشتر از تاخیر یا پسرفت در رشد رکود رشدی را نشان می دهند اما کودکان دارای کم توانی ذهنی بیشتر تاخیر یا پسرفت رشد را نشان می دهند. این داده ها و دستاوردهای علمی همچنان در حال بررسی اند اما می توانند پیش آگهی نسبی از فرایند رشد یک کودک در اختیار ارزیابان قرار دهند. در مطالعه ای دیگر که در سال 2022 در امریکا صورت گرفته است داده های ازمونASQ  را که در ایران توسط خانه های بهداشت تکمیل می گردد را در 64 هزار کودکان در 6 ماهگی ،1 سالگی و 3 سالگی مورد بررسی قرار دادند.داده های این پژوهش نشان داد که داده های زیر گروه ارتباط و پس از آن حرکتی ظریف در این مقیاس در سن 6 ماهگی می تواند پیش بینی کننده اتیسم در سن 3 سالگی باشد.این داده ها و پژوهشهای دیگر نشان می دهند که تشخیص اتیسم فرایندی علمی است و بسیار وابسته به توانایی و مهارتها و دوره هایی دارد که فرد ارزیاب طی نموده است. در فرایند تشخیص نباید به فردی مراجعه کنید و هر تستی را برای کودک خود استفاده نمایید. تنها به متخصصان با تجربه و دوره دیده مراجعه کنید تا میزان خطای پایینتری در فرایند تشخیص فرزند شما رخ دهد.

بیشتر بخوانید:  تست PEP3 برای ارزیابی کودک دارای اوتیسم

درمان اوتیسم

در حال حاضر هیچ درمان پزشکی برای اوتیسم وجود ندارد. ولی تحقیقات نشان می دهد که خدمات درمانی مداخله ای زودهنگام می تواند روند رشدی کودک را بهبود بخشد. این خدمات می تواند در ابتدا شامل درمان برای کمک به کودک در صحبت کردن ، راه رفتن و تعامل با دیگران باشد. بنابراین ، اگر فکر می کنید فرزند شما دارای اختلال اوتیسم یا سایر مشکلات رشدی است ، باید در اسرع وقت با یکی از مراکز تخصصی اوتیسم سازمان بهزیستی و یا با متخصصان مرکز تخصصی اوتیسم اردیبهشت صحبت کنید.حتی اگر کودک شما تشخیص اوتیسم را نیز دریافت نکند باز هم ممکن است واجد شرایط خدمات درمانی مداخله زودهنگام باشد. از این رو هست که باید برای کودکانی که زیر 36 ماه هستند و علائم تاخیر رشد را نشان می دهند خدمات مداخله زودهنگام را مهیا کنید.در حال حاضر تنها درمان های شناخته شده اوتیسم را می توان رفتار درمانی بر اساس تکنیک ABA ،کار درمانی و گفتار درمانی دانست.

برای دریافت اطلاعات بیشتر در زمینه درمان اختلال طیف اوتیسم می توانید به مقاله در مان اختلال اوتیسم و تاریخچه آن مراجعه کنید.

در اینجا برخی درمانهای اختلال طیف اتیسم را به اختصار به شما معرفی می کنیم:

بیشتر بخوانید:  چهره کودکان دارای اوتیسم

تحلیل رفتار کاربردی یا ABA

تحلیل رفتار کاربردی (ABA) درمانی مبتنی بر علم یادگیر ی و رفتار است.

تحلیل رفتار کابردی به ما کمک می کند تا بفهمیم که

رفتار چگونه رخ می دهد؟

رفتار چگونه از محیط تاثیر می پذیرد؟

یادگیری چگونه اتفاق می افتد؟

ABA تراپی دانسته های ما در خصوص اینکه رفتار چگونه در موقعیت واقعی رخ می دهد به کار می گیرد. هدف افزایش رفتار هایی هست که مفید هستند و کاهش رفتارهایی که مضر هستند یا جانبی.از طرفی ABA تراپی می تواند به بهبود زبان و مهارتهای ارتباطی کمک کند  و موجب بهبود توجه و تمرکز و مهارتهای اجتماعی  و حافظه و مهارتهای اکادمیک گردد و مشکلات رفتار را کاهش دهد.این روش از مطمئن ترین شیوه های درمان کودکان دارای اتیسم و اختلالات رشدی است که از 1960 تا کنون در امریکا مورد استفاده است.

ABA شامل تکنیک های فراوانی است برای درک کردن  و تغییر دادن رفتار. اکنون ABA در کشورهای غربی درمانی اصولا منعطف است به این معنی که :

  • می تواند بر نیازهای هر فرد منطبق گردد و شیوه ای انحصاری برای هر فرد باشد.
  • می تواند در موقعیت های فراوانی مانند خانه ،مدرسه و یا محیط های اجتماعی ارائه گردد.
  • می تواند شامل اموزش مهارتهای سودمند در کل بستره زندگی باشد.
  • میتواند به صورت اموزشهای انفرادی و یا گروهی باشد.

در شیوه ABA یکی از راهبردهای اصلی تقویت مثبت است. وقتی در پیامد یک رفتار، چیزی ارزشمند وجود داشته باشد (مثلا یک پاداش)انسان دوست دارد که آن رفتار را مجدد تکرار کند(این امر اصولا در میان تمام پستانداران و حتی برخی پرندگان نیز دیده می شود) و هر بار تکرار آن موجب تقویت رفتار مثبت می گردد.برای این امر در  ABA نخست درمانگر هدفی رفتاری را تعیین می کند و هر بار شخص رفتار یا مهارتی را به طور موفقیت امیزی انجام می دهد، پاداش دریافت می کند و این پاداش مثبت فرد را ترغیب می کند که برای دریافت پاداش بیشتر رفتار مثبت را بیشتر انجام دهد یا از رفتار جانبی و یا غیر سودمند دوری کند.رفتار درمانی برای اوتیسم

پیش امد،رفتار،پیامد

فهمیدن پیشایند ها (چیزی که قبل از وقوع رفتار رخ می دهد و می تواند محرکی برای رفتار باشد) و پیامد ها (چیزی که بعد از رفتار رخ می دهد و میتواند محرکی برای ادامه یا حذف رفتاری باشد) بخشی مهم از برنامه  ABA است.

این توالی  abc(antecedent,behavior,consequence)به ما در درک رفتار کودکان کمک می کند

پیشایند:انچیزی است که بلافاصله پیش از رفتار هدف رخ داده است  و می تواند یک کلام، مانند یک توصیه یا درخواست باشد و همینطور می تواند یک محرکی فیزیکی مانند یک اسباب بازی یا شی یا یک نور یا یک صدا و یا هر چیزی در محیط پیرامون کودک.

رفتار:اشاره به واکنش یا عدم واکنش شخص به پیشایند است که می تواند به صورت کلامی و یا رفتاری ویا هر شکل دیگری دیده شود.

پیامد:این چیزی است که بلافاصله بعد از رفتار رخ می دهد و می تواند شامل تقویت کننده مثبت به رفتار مناسب کودک یا عدم واکنش به رفتارهای نادرست یا اشتباه کودک باشد.

برای مثال:

پیشایند:معلم در اخر وقت کلاس می گوید ((خوب حالا وقت جمع کردن اسباب بازی ها است))

رفتار: دانش اموز با بدخلقی می گوید ((نه))

پیامد:معلم اسباب بازی ها را جمع می کند و می گوید((همه چیز تمام شد))

حالا ببینیم چگونه با کمک ABA می توان رفتار مناسب را در این موقعیت در کودک افزایش داد.

پیشایند:معلم در اخر وقت کلاس می گوید ((خوب حالا وقت جمع کردن اسباب بازی ها است))

رفتار :در اینجا به دانش اموز یاد آوری می شود که می تواند درخواست کند ((میتونم 5 دقیق بیشتر بازی کنم؟))

پیامد:معلم می گوید((البته،میتونی 5 دقیقه بیشتر بازی کنی))

با ادامه دادن این گونه تمرینات دانش اموز می تواند رفتار مناسب را جایگزین رفتار نامناسب خود کند

در اینجا لازم است یادآوری کنیم که یک برنامه  ABA برای یک کودک دارای اتیسم، برنامه ای یکسان برای همه نیست و نمی توان یک برنامه را برای همه کودکان مورد استفاده قرار داد( و متاسفانه این مورد چیزی است که در ایران اتفاق می افتد و برنامه های ABA بدون توجه به سطح نیاز کودک و پایه و سن عملکردی کودک طراحی و اجرا می شود و دلیل عدم موفقیت کودکان نیز در همین اشتباه بزرگ نهفته است) بلکه برنامه باید دارای اجزائی مشخص به نام drill (تمرین) و منطبق بر نیاز ها و شرایط کودک باشد که این امر مهم را تحلیل گران رفتار دارای مجوز (BCBA)انجام می دهند و انچه در ایران درمورد ABA انجام می شود شاید سایه ای از این شیوه کار باشد چراکه در ایران هیچ فرد دارای BCBA وجود ندارد.فرد دارای  BCBA متخصصی است که برنامه را طراحی و به صورت مستیم بر آن نظارت می کند. متخصص  BCBA هست که برنامه را بر اساس اولویت ها ،نیازها و شرایط کودک و موقعیت خانواده تنظیم می کند و می تواند برنامه را ارتقا یا تغییر دهد.عدم وجود چنین متخصصانی در ایران برنامه های ABA را تبدیل به برنامه هایی غیر کاربردی برای خانواده ها و زجر اور برای کودکان کرده است. هرچند می توان از برنامه های دیگری مانند روش دنور که بر گرفته از ABA است کمی این نقصان را در ایران تقلیل داد.

درمان پاسخ محور (PRT)

درمان پاسخ محور کاملاً مبتنی بر رفتارگرایی است، اما از نظریه رشد وام گرفته شده است. در نتیجه، هم مشابه ABA کلاسیک است و هم با آن متفاوت است. این درمان مبتنی بر بازی است و کودکان 2 تا 6 ساله را هدف قرار می دهد. تکنیک های طبیعت گرایانه مانند PRT بر اساس کار محققان هارت و ریزلی در دهه 1970 بنیان نهاده شده است. مطالعات آنها بر بهبود رشد زبان در کودکان پیش دبستانی با تاخیر زبانی متمرکز بود. در دهه 80 میلادی رابرت کوگل و لین کوگل از این تحقیقات برای شکل گیری PRT استفاده نمودند.

برخلاف  ABA(به عنوان مثال برچسب زدن به یک شی) ، PRT بر روی رشد کودک تمرکز می کند. این رویکرد بهبود مهارت های اجتماعی، ارتباطی، رفتاری و شناختی را به طور همزمان امکان پذیر می کند. چهار حوزه محوری وجود دارد که عبارتند از:

انگیزه

پاسخ به نشانه های متعدد

خود مدیریتی

آغاز تعاملات اجتماعی

این جنبه‌ها به دلیل اهمیت آن‌ها در زندگی کودک ، محوری تلقی می‌شوند. PRT به کودکان برای ابتکار عمل در حین بازی یا تعامل پاداش می دهد. این جنبه اصلی است که بر این مناطق رفتار محور تأثیر می گذارد.

انگیزه. با دادن انتخاب به کودکان، تغییر وظایف، دادن وظایف جدید، تشویق و استفاده از پاداش، یادگیری را تشویق می کند. پاداش پس از آن به حفظ رفتار خود انگیزشی کمک می کند. افزایش انگیزه بر سایر حوزه های محوری تأثیر می گذارد.این حوزه کلیدی ترین بخش PRT  است و می تواند پایه ای برای حوزه های دیگر باشد و موتر حرکت در فرایند PRT به حساب می اید. این انگیزه به کودک می اموزد که برای به دست اوردن لذت بیشتر به موراد برانگیزاننده بیشتر و بیشتر پاسخ دهد.برای نمونه زمانی که یک اسباب بازی دور از دست رس کودک قرار دارد می تواند به عنوان یک محرک و انگیزه برای ارتباط یا درخواست به حساب آید.

خود مدیریتی. این حوزه به کودکان کمک می کند تا بیاموزند مستقل تر باشند و مسئولیت یادگیری خود را بر عهده بگیرند.

پاسخگویی به نشانه های مختلف. در این حوزه کودکان فرا می گیرند که از از محدودیت های غالبی و انگیزشی خود دور شده و به موارد و محرک ها و برانگیزاننده های متعدد و بیشتری پاسخ دهند

آغاز تعاملات اجتماعی .این حوزه حس کنجکاوی کودکان را تشویق می‌کند و پاداش می‌دهد – برای مثال، وقتی درباره چیزی که می‌بینند سؤال می‌پرسند و پس از گرفتن پاسخ برانگیخته می گردند که بیشتر و بیشتر شروع به تعامل و ارتباط نمایند .

مانند ABA، درمانگران PRT از “تقویت” (پاداش) برای ایجاد انگیزه در کودکان دارای اتیسم برای یادگیری مهارت های جدید استفاده می کنند. با این حال، بر خلاف درمانگران ABA، که ممکن است آب نبات یا اسباب‌بازی را به عنوان محرک ارائه دهند، درمانگران PRT از “تقویت طبیعی” برای تشویق به پیروی استفاده می کنند.به عبارت دیگر، در حالی که یک درمانگر ABA ممکن است زمانی که از کودک خواسته می‌شود یک شیرینی به خاطر پوشیدن کتش، جایزه بگیرد، درمانگر PRT احتمالاً کودک را برای بازی کردن به بیرون از خانه می‌برد. پوشیدن کت به طور طبیعی به فرصتی برای بازی در بیرون منجر می شود.

مانند ABA، درمانگران PRT از تلاش های متعددی استفاده می‌کنند که با یک پیشایند شروع می‌شود تا رفتار مورد نظر را انجام دهند (به عنوان مثال، درمانگر به فرد دارای اتیسم می‌گوید کتش را بپوشد). بر خلاف ABA، درمانگران PRT نه تنها به موفقیت، بلکه به تلاش های خوب برای موفقیت (شروع پوشیدن کت یا پوشیدن نادرست آن) پاداش می دهند. این تئوری این است که پاداش برای “تلاش های خوب” انگیزه کودک را برای ادامه تلاش، حتی زمانی که کار دشوار است، افزایش می دهد.

PRT با ارزیابی برای تعیین چالش‌ها و نقاط قوت کودک در زمینه‌های اصلی انگیزه، پاسخ به نشانه‌های متعدد، خود مدیریتی و آغاز تعاملات اجتماعی شروع می‌شود.درمانگر PRT اهداف مناسبی را برای کودک تعیین می کند و احتمالاً تعداد ساعات خاصی از درمان در هفته را توصیه می کند (25 ساعت معمول است).همانطور که عنوان شد ساختار اصلی PRT مشابه ساختار ABA است: مجموعه ای از تلاشهای رفتاری مکرر که شامل پیشایندها، رفتار و پیامدها است. از آنجایی که محیط طبیعی است، محرک ها توسط کودک انتخاب می شوند و هر تلاشی برای تبعیت از آنها پاداش می گیرد. این باعث می شود که این تجربه به طور کلی برای یک کودک بسیار سرگرم کننده تر از ABA معمولی باشد به همین دلیل کودکی که در حال تفریح ​​است، احتمال بیشتری دارد که درگیر، یادگیری و ارتباط اجتماعی با افراد اطرافش باشد.

جلسات PRT تقریباً در هر محیطی می‌تواند رخ دهد. روش‌های PRT را می‌توان به والدین، خواهران و برادران، و سایر افراد حمایت‌کننده در حلقه کودک اتیستیک آموزش داد و ادغام این رویکرد را در تمام جنبه‌های زندگی روزمره ممکن می‌سازد.

بیشتر بخوانید:  نظریه های اوتیسم:اثر محافظتی زنانه،آیا زنان در مقابل اوتیسم محافظت می شوند؟

رویکرد تیچ(TEACCH)

برنامه TEACCH یک برنامه بالینی، آموزشی و تحقیقاتی است که در دانشگاه کارولینای شمالی) چپل هیل(توسط دکتر اریک شاپلر و دکتر رابرت رایشلر در دهه 1960 گسترش یافته است. این برنامه در سال 1972 به عنوان یک برنامه سراسری آغاز گردید و الگویی برای سایر برنامه ها در سراسر جهان شده است.

TEACCH از روشی به نام “آموزش ساختاریافته” استفاده می کند. و بر اساس نیازهای یادگیری منحصر به فرد افراد دارای اوتیسم است، از جمله موارد زیر

  • یکی از نقاط قوت افراد دارای اوتیسم در پردازش اطلاعات بصری است که می تواند مکمل توانایی گفتاری فرد باشد
  • انتخاب محیطی دارای ساخت که می تواند موجب کاهش محرکات بر همزننده تمرکز باشد
  • تدوین برنامه های قابل پیشبینی برای کودک دارای اوتیسم

آموزش ساخت یافته استراتژی ها و ابزارهایی را برای معلمان فراهم می کند تا در کلاس درس از آنها استفاده کنند. این موارد  به دانش آموزان دارای اوتیسم کمک می کند تا به اهداف آموزشی و درمانی دست یابند. اموزش دارای ساخت می تواند باعث کاهش اضطراب ،افزایش آرامش فرد و افزایش یادگیری گردد.

نظریه پردازان و پایه گزاران روش تیچ معتقدند که اوتیسم اختلالی عصب شناختی است و افراد دارای این اختلال الگو های رشدی انها تخریب نشده است بلکه تنها متفاوت از سایرین است.از این رو است که اموزش مناسب فرد دارای اوتیسم وابسته به ارزیابی رشدی صحیح این کودکان است.برنامه های اموزش انفرادی رمز موفقیت کودکان دارای اوتیسم است ومتخصصان تیچ به مانند افرادی عمل می کنند که انگار به صورت کامل سطح عملکرد کودک را می شناسند و از آن آگاه هستند.این برنامه نقایص را بهبود می دهد و مهارتها را ارتقاء. در این برنامه دارای ساخت تمام فرایند ها دارای روالی خاص است و کودک می داند که از کجا باید شروع کند و می تواند پیش بینی کند که در طی این فرایند به کجا می رسد و چه چیزی را در پایان دریافت می کند . در این برنامه همه مراحل به صورت تصویری به شکل الگو می تواند در اختیار کودک قرار گیرد و کودک می تواند با استفاده از این الگو ها به صورت مستقل و بدون نیاز به بزرگسال ، فرایند را شروع و پایان دهد.

برنامه TEACCH برای رشد یادگیری  به ویژه، مهارت های ارتباطی و اجتماعی، استقلال، مهارت های مقابله و مهارت های زندگی روزمره مانند لباس پوشیدن، شستن، تمیز کردن دندان ها و غیره استفاده می شود. نحوه استفاده از TEACCH به سن فرد درگیر بستگی دارد. برای مثال، یک برنامه TEACCH ممکن است بر مداخله زودهنگام برای یک کودک خردسال یا اشتغال حمایت شده برای یک بزرگسال تمرکز کند.

پروفسور صمدی رویکرد تیچ را بیشتر یک فلسفه آموزشی می داند تا یک رویکرد و آموزش ساخت دار را یک چهارچوب اموزشی تفسیر می کند . در این رویکرد کودک در نهایت به یک استقلال فردی می رسد که غایت اموزش یک کودک دارای اوتیسم است و می تواند شامل ابتدایی ترین فرایند ها مانند کشیدن یک نقاشی و پیشچیده ترین فرایند ها مانند ارتباط جنسی و زناشویی باشد.

مجموعه افراد درگیر با این رویکرد از برجسته ترین متخصصان اختلال اوتیسم هستند که علاوه بر ابداع و ایجاد این رویکرد برترین تست های تشخیص و ارزیابی اوتیسم را نیز طارحی نموده اند و همین امر نشان می دهد که این رویکرد بر اساس شناخت کامل از اختلال طراحی شده است و از همین رو است که این متخصصان برای طراحی برنامه های انفرادی تیچ تست پپ را طرحی نموده اند که اکنون ورژن 3 ان در اختیار متخصصان قرار دارد . بر اساس این تست می توان سطح عملکرد کودک را مورد بررسی قرار داد و بر اساس این شناخت برنامه های اموزشی را برای کودک تدوین نمود و از سطح متناسب با عملکرد کودک شروع کرد.

بیشتر بخوانید:  سمزدایی یا چلیشن تراپی برای درمان اوتیسم!؟

اصول کلیدی روش TEACCH چیست؟

روش TEACCH بر اصول اصلی آموزش ساختاریافته تکیه دارد. این اصول عبارتند از: سازماندهی محیط فیزیکی، توالی قابل پیش بینی فعالیت ها، برنامه های بصری، روال ها و انعطاف پذیری، سیستم های فعالیت،کار ساختمند و فعالیت های ساختار یافته بصری.

نگاهی به اصول آموزش ساختاریافته

  1. سازماندهی محیط فیزیکی/ساختار فیزیکی

این اصل به ایجاد محیط مساعد برای یادگیری می پردازد. محیط برای کودکان دارای اوتیسم باید جالب و قابل کنترل باشد  و از طرفی مناسب باشد و چیدمان محیط باید سبک های یادگیری و تفاوت های حسی دانش آموز را در نظر بگیرد. چیدمان شامل قرار دادن مبلمان و سازماندهی وسایل کمک آموزشی در اطراف کلاس است. محیطی که به خوبی سازماندهی شده است ، تحریک و اضطراب را کاهش می دهد، حواس پرتی را محدود می کند و همچنین کار مداوم و موثر را گسترش می دهد.

برای تاثیرگذاری محیط، سن و نیازهای یادگیری کودک باید در سازماندهی آن محیط نقش داشته باشد. برای جلوگیری از سرگردانی کودک باید مرزهای مشخصی در نظر گرفته شود.در اینجا نشانه های تصویری صریح یا اطلاعات نوشتاری، حیاتی است.

  1. توالی قابل پیش بینی فعالیت ها/برنامه ریزی

زمانی که فعالیت ها و محیط قابل پیش بینی باشد، اضطراب را کاهش می دهد، به ویژه زمانی که فعالیت ها دارای توالی خاصی باشد و هر توالی در فعالیت ها با استفاده از وسایل کمک بصری برای کودک دارای اوتیسم توضیح داده می شود.

  1. برنامه های دیداری

ارتباط دیداری به طور کلی بسیار ساده تر و قابل دسترس تر است. زمانی که فرد دارای اوتیسم با استفاده از برنامه های دیداری از یک روال خاص پیروی می کند، این فعالیت برای او کمتر گیج کننده است و در نتیجه بروز رفتارهای ناخواسته را در او کاهش می دهد. یکی دیگر از مزایای برنامه های بصری این است که این گونه برنامه ها موجب ایجاد استقلال در فرد دارای اوتیسم می گردند به‌ویژه زمانی که فرد یا کودک یاد می‌گیرد که این برنامه‌ریزی را خودش در برنامه‌های روزمره خود جای دهد.

  1. روال و انعطاف پذیری

روال ها دو هدف را دنبال می کنند: اول اینکه فعالیت یا کار روزمره را قابل پیش بینی می کنند که سردرگمی و اضطراب را کاهش می دهد. دوم به والدین ، معلمان، یا درمانگران، کمک می کند تا روتین های کودک را تغییر دهند و این انعطاف پذیری را در فرد ایجاد می کند تا سازگاری اجتماعی بیشتری داشته باشد.این انعطاف پذیری در روتین های روزانه به این دلیل است که زندگی روزمره ما ثابت نیست و هر روز چالش های خاص خود را دارد که ما را مجبور به سازگاری با این چالشها می کند. بنابراین، از آنجایی که کودکان دارای اوتیسم در درک برخی واقعیتهای جهان مشکل دارند، باید روتین آنها را به چالش کشید. به عنوان مثال، استفاده از مواد کمی متفاوت در هنگام کار، راه رفتن در مسیرهای مختلف، معرفی بازی های مختلف، یا انتخاب زمان های متفاوت از حد معمول هنگام بیرون رفتن برای پیاده روی و غیره. در این رویکرد هدف این است که روتین قابل پیش بینی باشد، اما کمی متفاوت  نیز باشد، بنابراین تمرکز روی ساختار است نه جزئیات.

  1. ساختار سیستم های فعالیت/کار ساختمند

این ویژگی به کودک کمک می کند تا تکالیف را بفهمد، متمرکز بماند و کار را به طور مستقل انجام دهد.بر اساس این ویژگی می توان به چهار سوال کلیدی پاسخ داد: اول اینکه تکلیف یا فعالیت چیست؟ دوم اینکه چه مقدار کار باید برای این فرایند انجام گردد؟ سوم اینکه کودک می داند چگونه تکالیف در حال جلو رفتن است  و چه زمانی تکمیل می گردد؟و در نهایت، پس از اتمام کار چه اتفاقی می افتد؟برای کودک دارای اوتیسمی که ممکن است در درک زبان مشکل داشته باشد، می توان به این سوالات با استفاده از تصاویر، نمادها، رنگ ها، اعداد یا اشیاء پاسخ داد. به عنوان مثال، هنگام انجام یک فعالیت از تصاویری برای انجام گام به گام تکالیف استفاده می گردد تا کودک بداند از کجا شروع کند و در کجا تکلیف را خاتمه دهد.از سوی دیگر، یک کودک دارای اوتیسم که درک زبان دارد،می تواند از لیست های مکتوب وظایف و برچسب‌ها استفاده نماید.

  1. فعالیت های بصری ساختار یافته

بر اساس این ویژگی فعالیت ها باید از نظر بصری واضح و برای کودک معنادار باشند. اگر تکالیف به صورت دیداری به کودک دارای اوتیسم ارائه نگردد برای او ملموس نیست و آن را به اندازه کافی جذاب نمی بیند که توجه او را جلب کند.

برنامه های TEACCH معمولاً در محیط کلاس استفاده می شوند. اما این برنامه قابل تطبیق با شرایط خانه نیز هست و می توان ورژن خانگی ان را نیز اجرا نمود.و این امر بهترین حالت ممکن است چراکه با این اتفاق می توان انچه کودک فرامی گیرد را به محیط زندگی کودک نیز تعمیم داد.و شواهد و پژوهشهای فراوانی وجود دارد که نشان می دهد این برنامه اموزشی میتواند برای کودک دارای اوتیسم بسیار موفق عمل کند.یک مطالعه موردی در سال 2011 که بر روی  بیش از 150 مطالعه صورت گرفته بود نشان داد که برنامه TEACCH قوی‌ترین شواهد در مورد مزایای آموزشی را در بین هر برنامه‌ای شناخته‌شده در زمینه اوتیسم دارد. از جمله این مزایا می توان به  بهبود یادگیری (شناخت) و مهارت های حرکتی اشاره نمود. یک مطالعه دیگر بیان می‌کند که این روش بر رفتارهای انطباقی کودکان اوتیستیک، به‌علاوه تعامل اجتماعی، از جمله سطوح استرس والدین و تعاملات والد-کودک تأثیر می‌گذارد. تحقیقات مشابه نشان داده است که این روش در کاهش رفتارهای خودآزاری مؤثر است . یک مزیت دیگر روش TEACCH این است که وقتی والدین بر اساس این رویکرد آموزش ببینند و بتوانند این روش آموزشی را در خانه به کار ببرند و پس از آن رفتار کودک در زندگی روزمره سازگارتر می گردد و استرس والدین کاهش می یابد. نقش والدین در به کارگیری این روش در خانه نه تنها کارایی این روش را افزایش می دهد، بلکه به استقلال کودک و بهبود یکپارچگی اجتماعی کمک می کند.

رویکرد اموزشی تیچ یکی از شناخته شده ترین رویکردهای اموزشی کودکان دارای اوتیسم است که بر اساس نقاط قوت این کودکان بنا گردیده است تا بتواند نقاط ضعف را بر طرف کند .این رویکرد بر اساس فرضیه ها و دیدگاههای اثبات شده به جلو می رود و کودک را برای زندگی و روتین ها و روالهای تاثیر گذار درطول عمر اماده می کند و تحقیقات نیز از این رویکرد پشتیبانی می کنند.این رویکرد در حال حاضر در مرکز اوتیسم اردیبهشت در دپارتمانی کاملا جداگانه در حال اجرا است.

بیشتر بخوانید:  خوراکی های مناسب برای کودک دارای اوتیسم

دارو درمانی

ریسپریدون و آریپیپرازول، تنها داروهای مورد تایید FDA برای تحریک پذیری مرتبط با اوتیسم است که الزاما باید توسط پزشک متخصص تجویز گردد .اما لازم به ذکر است که طبق نظر CDC که مرجع قابل اعتماد پزشکی در دنیا است در حال حاظر هیچ درمان پزشکی تایید شده ای برای اختلال اتیسم وجود ندارد و هر گونه در مان دارویی و یا پزشکی تنها به عنوان خدمات درمانی مکمل مورد استفاده قرار می گیرد و تنها درمان شناخته شده و مورد تایید جهت در مان اتیسم رفتار درمانی ،کار درمانی و گفتار درمانی است.

درمان روده ای یا گوارشی

Gut therapy یا درمان روده ای یا درمان گوارشی یکی از درمانهای تقریبا قدیمی در زمینه اختلال اوتیسم  است که شاید قدمتی بیشتر از 40 سال داشته باشد.پیش از این گفته میشد که این کودکان دارای حساسیت به برخی خوراکی ها هستند که میتواند به صورت یک مخدر برای انها عمل کند و باعث رفتار های عجیب در انها گردد و پس از آن تئوری التهاب پیش امد وهمینطور این روال ادامه داشت تا به زمان حال رسید.البته نمی توان منکر تاثیر عملکرد گوارشی بر روی رفتار کودکان دارای اتیسم شد ولی انقدر ها هم این تاثیر پر رنگ نیست.دانشمندان، روده ما را مغز دوم می نامند، که سیستم عصبی خاص خود را دارد  به نام سیستم عصبی روده ای (ENS) که کل سیستم گوارش انسان را کنترل می کند والبته به صورت خود مختار و ما نقشی در عملکرد ان نداریم.این سیستم عصبی مثل سیستم عصبی مغز صاحب فکر و اندیشه نیست اما میتواند تاثیر مستقیمی بر ان داشته باشه. سیستم عصبی روده ای میتواند باعث تغییرات عاطفی زیادی در افرادی گردد که سندرم روده تحریک پذیر دارند.همیشه این تصور وجود داشت که اضطراب و افسردگی هم به این مشکلات کمک می کنند. اما اکنون قضیه برعکس شده است و حالا گفته میشه که  تحریک پذیری سیستم عصبی در سیستم گوارشی ممکن است سیگنال هایی را به سیستم عصبی مرکزی (CNS) ارسال کند که باعث تغییرات خلقی گردد.تا اینجا دیدیم که سیستم عصبی روده ای بر سیستم عصبی مرکزی تاثیر داشته یا حداقل رابطه متقابل دارند.

در روده ما(که بخشی از ENS هست)، میلیاردها میکروارگانیسم وجود دارد که به آنها فلور روده یا میکروبیوم روده گفته میشود. این میکرو ارگانیسمهای داخل روده به مانند اثر انگشت برای هر فرد منحصر به فرد هست، و از بدو تولد در سیستم گوارش وجود دارد. تنوع و ترکیب میکروبیوم روده در طول زندگی به خاطرعوامل مختلفی مثل رژیم غذایی، هورمون ها، آنتی بیوتیک ها، وضعیت خلقی یا اختلالات روده تغییر می کند. و همینطورداشتن یک محیط سالم متعادل در روده می تواند به جذب بهتر مواد مغذی از غذا کمک کند و از تجمع باکتری های مضر در روده جلوگیری کند. و به سلول های ایمنی آموزش بدهد که چگونه مهاجمان را شناسایی کنند.همانطور که گفته شد در ابتدا تصور می‌شد که اضطراب، استرس و افسردگی در ایجاد بیماری‌های گوارشی مانند سندروم روده تحریک پذیر نقش دارند، اما حالا شواهدی وجود دارد که نشان می‌دهد ممکن است برعکس باشد. سندروم روده تحریک پذیر که یک اختلال مزمن روده است، با عدم تعادل باکتری در روده همراه هست و این عدم تعادل در روده می تواند پیام ها و سیگنال هایی را به مغز ارسال کند که باعث تغییرات خلقی گردد مثل افسردگی و یا اضطراب و یا حتی پرخاشگری.

بیشتر بخوانید:  چگونه براشفتگی کودک دارای اوتیسم را آرام کنیم؟

اما این موارد چه ارتباطی با اتیسم دارد و چقدر میتواند در روال درمان موثر باشد؟

کودکان دارای اتیسم در حدود 2 برابر بیشتر از همسالانشان در معرض مشکلات گوارشی هستند که ممکن است ناشی از خوردن یک رژیم غذایی محدود باشد.این بچه ها میکروبیوم تغییر یافته ای دارند ولی اینکه این بچه ها در اثر مشکلات گوارشی درگیر با رفتارهای اضطرابی و یا بد رفتاری می شوند یا برعکس مثل قضیه مرغ و تخم مرغ است. اما گفته میشود موشهای ازمایشگاهی که فلور روده ای شبیه کودکان دارای اتیسم داشتند،انها هم رفتار های کودکان دارای اتیسم را نشان می دادند مثل تعامل پایین تر با موشهای دیگر و یا رفتار های تکرار شوند مثل بازی های تکراری با اسباب بازی ها و گوی ها.از نظر من بچه های دارای اتیسم مشکلات گوارشی دارند اما نمیشود علت و معلول را مشخص کرد که کدام علت هست و کدام معلول.برای نمونه عنوان می شود که این مشکلات در اثر رژیم غذایی محدود نیز به وجود می آید و در اثرآن کودک دارای اتیسم درگیر با این مشکلات نقص در تنوع میکروبیوم روده می گردد اما نکته اینجاست که بیشتر این کودکان درگیر با اجتناب غذایی و یا محدودیت در تغذیه هستند و شاید خود اختلال اتیسم باعث این محدودیت در خوراک می گردد.

درمان gut therapy برای کودکان دارای اتیسم تابع یک سری رژیم های خاص هست و یا برخی درمان هایی مانند ورود فلور ها و یا میکرو ارگانیسم های افراد دیگر به دستگاه گوارش و یا لارو درمانی و…..اینها همگی مدعی هستند که می توان با تغییرات دستگاه گوارش ،کودکان دارای اتیسم رو بهبود داد. ولی بعضی تحقیقات عنوان می کنند که این درمانها بیشتر در حد تئوری هستند و یا در حد اینکه برای برخی از افراد قابل استفاده هستند نه برای همه.جهت استفاده از این نوع درمان بایستی تیمی از متخصصین گوارش وتغذیه و اعصاب و روان با انجام بررسی های لازم اقدام به توصیه و پیگیری این نوع از درمان برای کودک شما نمایند.به همین خاطر هست که برخی درمانها برای کودکان دارای اتیسم را نمی توان خارج از یک تیم متخصص قابل انجام دانست.پس اگر خواستید برای این نوع از درمان اقدام کنید علاوه برتوجه به عواقب  و دردسر های این نوع درمانهای الترناتیو بایستی از یک تیم متخصص نیز بهره بگیرید.

چه کسانی بیشتر در ریسک اختلال اتیسم قرار می گیرند؟

اوتیسم در همه گروه های نژادی ، قومی و اجتماعی – اقتصادی رخ می دهد ، اما در پسران حدود 4 برابر بیشتر از دختران شایع است . اینکه اتیسم را بیشتر به طبقه ثروتمند و یا تحصیل کرده بدانند فرضیه ای کاملا اشتباه و رد شده است.

دیگر حقایق در مورد اختلال اتیسم بر اساس اخرین داده های پژوهشها

  • نزدیک به دو سوم کودکان مبتلا به اوتیسم بین سنین 6 تا 15 سال مورد آزار و اذیت قرار گرفته اند.و متاسفانه این امار را نیز می توان در ایران هم در نظر گرفت. از این رو است که والدین باید بیشتر مراقب کودکان دارای اتیسم خود باشند چراکه این کودکان از هر کودک دیگری بی پناه تر و ستم پذیر تر هستند.
  • تقریباً 28 درصد از کودکان 8 ساله مبتلا به ASD رفتارهای خودآزاری دارند. کوبیدن سر، گاز گرفتن بازو و خاراندن پوست از رایج ترین موارد هستند.
  • اوتیسم می تواند کل بدن را تحت تاثیر قرار دهد.و این فرض که اوتیسم تنها عملکرد مغز را تحت تاثیر قرار می دهد سخنی کامل نیست.
  • اختلال بیش فعالی و کمبود توجه (ADHD) حدود 30 تا 61 درصد از کودکان مبتلا به اوتیسم را تحت تاثیر قرار می دهد.
  • بیش از نیمی از کودکان مبتلا به اوتیسم یک یا چند مشکل مزمن خواب دارند.
  • اختلالات اضطرابی حدود 11 تا 40 درصد از کودکان و نوجوانان در طیف اوتیسم را تحت تاثیر قرار می دهد.
  • افسردگی حدود 7 درصد از کودکان و 26 درصد از بزرگسالان مبتلا به اوتیسم را تحت تاثیر قرار می دهد.
  • کودکان مبتلا به اوتیسم تقریباً هشت برابر بیشتر از سایر کودکان در معرض یک یا چند اختلال مزمن دستگاه گوارش هستند.
  • تقریباً یک سوم افراد مبتلا به اوتیسم مبتلا به صرع (اختلال تشنج) هستند.
  • مطالعات نشان می دهد که اسکیزوفرنی بین 4 تا 35 درصد از بزرگسالان مبتلا به اوتیسم را تحت تاثیر قرار می دهد.
  • مشکلات سلامتی مرتبط با اوتیسم در طول زندگی گسترش می یابد .نزدیک به یک سوم (32 درصد) از کودکان 2 تا 5 ساله مبتلا به اوتیسم دارای اضافه وزن و 16 درصد چاق هستند. در مقابل، کمتر از یک چهارم (23 درصد) از کودکان 2 تا 5 ساله در جمعیت عمومی اضافه وزن دارند و تنها 10 درصد از نظر پزشکی چاق هستند.

اما در کنار این واقعیات باید متذکر شد که :

  • کودکان دارای اتیسم که خدمات متناسب را دریافت کرده اند می توانند به مانند سایر کودکان به مدرسه بروند و حتی عملکردی بهتر از کودکان غیر اتیسم داشته باشند
  • این کودکان می توانند در بزرگسالی نیز افرادی مستقل باشند برای نمونه در حدود 60 درصد از جامعه بزرگسال اتیسم در امریکا شاغل هستند و حتی ازدواج می کنند و می توانند با پشتیبانی بیشتر فرد موثری بر جامعه خود باشند
  • در میان نوابغ امروزین دنیا در هر گوشه ردپای یک فرد دارای اتیسم را می توان مشاهده نمود
  • این افراد می تواننند به دانشگاه بروند و تحصیلات تکمیلی در حد عالی داشته باشند. در میان کودکان دارای اتیسم که تاکنون ارزیابی کرده ام بوده اند والدینی که انها نیز در گیر اتیسم بوده اند و اکنون وکیل یا پزشک و یا استاد دانشگاه هستند .
  • والدین این کودکان بر خلاف انچه گفته می شود دارای انگیزه ای بالا برای ارتقا زندگی خود و فرزندانشان هستند و با توانی غیر قابل باور بر انچه در مسیر زندگیشان مقدر شده است عمل می کنند.

 

 

 

4.8/5 - (10 امتیاز)
اشتراک گذاری محتوا
دکتر مهدی فولادگر

دکتر مهدی فولادگر

مدت زیادیست که با کودکان اتیسم آشنا هستم اما هنوز احساس می کنم باید انها را بهتر بشناسم. البته نه علائم و رفتار های آنها را، بلکه خوبی و پاکی شان را. اموری که امروزه همه با آنها غریبه ایم.

مطالب مرتبط

تنها راه غلبه بر اختلال اتیسم دانش و آگاهی از این اختلال است!

49 پاسخ

  1. سلام.
    ببخشید در مورد مشکلات خانواده های اتیسم میخواستم بدونم مگه اینا حمایت نمیشن؟ممنون میشم اگه لطف کنین جواب بدین.
    تو مترو یه خانمی رو دیدم که میگفت پسرش اتیسمه(البته پسرشو ندیدم باش نبود.) و خیلی گلایه میکرد که دولت کمک نمیکنه و هیچکی به فکرشون نیست و زندگیشون سخته و… من اونجا هیچی نگفتم که یه وقت ناراحت نشه.. ولی حرفاش خیلی به نظرم عجیب بود. اما نمیتونم بگم دروغ میگفت. چون گریش دراومده بود. گریه هاش واقعی بودن. انگار منو که دید چون من سر یه چیزی شروع کردم به صحبت باش این قدر تو دلش غم و غصه بود که سفره دلشو وا کرد و شروع کرد به درد و دل کردن. برای همین کنجکاو شدم که بیشتر بدونم و این کنجکاوی منو به سایت شما کشوند.
    البته من تاحالا اتیسمی ندیدم. ولی خیلی شنیدم اسم اتیسمو مثلا از تلویزیون خیلی شنیدم. مثلا خندوانه. یا بازیگرا خیلی درموردش گفتن و سفیر اتیسم شدن یا از روزنامه خوندم یا تو اینترنت خوندم کلی سایت درموردش نوشتن و حتی میگن اتیسم موهبت الهیه و انیشتین و نیوتن و…اتیسم و اسپرگر بودن و موفقیت هاشونو مدیون اتیسم و اسپرگر اند یا اتیسمی ها نابغه اند یا همایش گذاشتن کودکان اتیسم دانشمندان فروهشته. یا اپلیکیشن اتیسم ساختن که میگه اتیسم هدیه خداست چرا میخوای هدیتو پس بدی و… اصلا انگار هرکسی درموردش اطلاع رسانی میکنه. این همه کس و همه جا حمایتشون میکنن. اینا چه مشکلاتی مگه دارن؟ خانمه میگفت درمانشون خیلی گرونه ولی خب این همه خیریه اتیسم هست مگه کمکشون نمیکنن؟ اتیسم انجمن داره. ایران اتیسم چی کار میکنه؟ سایتای همه مراکز کاردرمانی و ارگوتراپی درمورد اتیسم بیشتر نوشتن تا اختلالات دیگه. این همه مرکز اتیسم هست. دولت و بهزیستی حتما حمایت میکنن. کلی سازمان اتیسم هست. من احساس میکنم این توجهی که به اتیسم میشه به سایر اختلالات و بیماری ها نمیشه. مثلا به اونی که سندروم داونه میگن منگل یا به اونی که اسکیزوفرنیه میگن دیوونه ولی به اونی که اتیسمه میگن نابغه. خیلی از مردمم میگن اتیسمی ها نابغه اند. همین باعث شده من فکر کنم اتیسم از بقیه اختلالات بهتره. البته شایدم از روی نااگاهی اشتباه فکر کردم.
    خانمه میگفت دکترا وقتی بچه های مارو میبینن انگار کیف پول دیدن!!! میگفت بارها سرکیسمون کردن! کلی پول گرفتن و بچش هیچ پیشرفتی نکرده.
    من نمیفهمم چه وضعیه؟ اصلا اتیسم خوبه یا بد؟ اسپرگر چه طور؟ خوبه یا بد؟ اگه باعث نبوغ میشن که خوب اند. اگه باعث نبوغ نمیشن، پس این ادم ها و سایت ها و صداوسیما چرا این همه از اتیسم تعریف و تمجید میکنن و میگن اتیسمی ها نابغه اند. مگه چی بهشون میرسه از این دروغ ها؟ اگه راهنمایی کنید خیلی ممنون میشم.

    1. سلام دوست من
      متاسفانه خدماتی که خانواده ها در یافت می کنند کمک کننده به انها نیست و نمیتونه یک خانواده رو ساپورت کنه. والبته موافق این سبک از فرهنگ سازی در مورد اتیسم هم نیستم که با یکسری جملات که که تنها بار مثبت داره بتونیم به خانواده ها کمک کنیم . شاید این جملات غیر واقع بینانه تنها در ایران مورد استفاده قرار بگیره. نباید خانواده ها رو از واقعیات دور کرد. این بحث کاملا ریشه ای هست و صحبت در مورد اون بسیار زیاد. در مورد سز کیسه شدن خانواده های دارای اتیسم کاملا موافق هستم . برای نمونه من کودکی را مورد ارزیابی قرار دادم و تشخیص اتیسم دادم که قبل از بنده به 8 متخصص مراجعه کرده بود و هیچکدام به صراحت نگفته بودند اتیسم و هر کدام تشخیصی داده بودند برای سر کیسه کردن،یکی گفته بود شبه اتیسم!یکی گفته بود بیبی دیجیتال!یکی گفته بود حسی !یکی گفته بود odd، وووووخوب ببینید این خانواده های مظلوم در چه شرایطی هستند.در مورد دروغ ها باید بهتون عرض کنم هر فردی برای منافع خودش دروغ میگه تا در کنار این دروغ منافع مالی یا اجتماعی خودش رو کسب کنه . درسته که در میان افراد دارای اتیسم نوابغ وجود دارد و واقعا این نوابغ حیرت اور و عجیب هستند ولی برجسته کردن این موارد ممکن است باعث دلسردی و نا امیدی دیگر خانواده ها گردد چراکه دیگر خانواده ها هم ممکنه در کودک اتیسم سطح 2 خودشون به دنبال این نبوغ باشن و متاسفاده در این سطح نبوغ نادر هست.برای بهتر شدن این شرایط بهترین راه افزایش اگاهی هست و اینکه به صورت علمی با این اختلال روبه رو بشم حتی اگر می خواهیم فرهنگ سازی کنیم هم علمی به اسم روانشناسی وجود داره که میشه همه جانبه از اون بهره برد. پاینده باشید

      1. ببخشید تو اینترنت نوشته اتیسم تحت پوشش بیمه قرار گرفته. این حمایتم کافی نیست از خونواده های اتیسم؟ ببخشید من تا حالا بچه اتیسم ندیدم. فقط دختر خواهرم بوده که یه دکتر گفته مشکوک به اتیسم خفیف و اسپرگره. ممنون میشم اگه بگین چه قدر هزینه داره درمان بچه اتیسم کلاسیک مثلا سطح 2 یا 3؟ هزینه درمان بچه اتیسم سطح 1(اسپرگر) چه قدره؟
        نبوغ در کدوم سطح اتیسم ممکنه دیده شه؟ فقط اسپرگر؟ هوش بچه های اتیسم سطح 2 و 3 چه قدره؟ این نوابغ اتیسم که میگن همشون اسپرگر اند؟
        فرق اتیسم خفیف با اسپرگر چیه؟ اینا یکی اند؟
        ببخشید دکتر اینم یادم رفت تو سوالی که دادم بگم. دختر خواهرم یه وقت هایی یه قسمت بدنش میلرزه خیلی کم هم هست یعنی این جوری نیست که دیگران بفهمن. خودش میفهمه میگه. یه مدت کوتاه هم میلرزه. مثلا دستش چند ثانیه میلرزه قطع میشه. از بچگیش این حالت بوده. از بچگیش بدنشو منقبظ میکرده که هنوزم میکنه یه وقت هایی. تو دختران اتیسم کلاسیک شنیدم لرزش بدن ممکنه باشه. تو دختران اسپرگر هم ممکنه لرزش بدن اتفاق بیفته؟ منقبظ کردن بدن در اسپرگر ممکنه؟ منقبظ کردن بدن در ایکس شکننده ممکنه؟
        بعد اگه خواستین اینم جواب بدین اصفهان وضعش چه طور شد؟ بارون اومد؟ اب الان اونجا جیره بندیه؟

        1. سلام دوست من
          نخست باید بگم که بیمه ها درست اجرا نمی شه و نا کافی هستند
          دوم درمان و اموزش اتیسم فوق العاده هزینه بر است و فرایند استاندارد ماهیانه بیش از 5 میلیون تومان هست و در تهران و شهرای بزرگ ممکن است تا 8 میلیون و یا 12 میلیون برسد
          سوم در باره نبوغ و هوش کودک اتیسم لطفا به مقالات ما مراجعه کنید و پاسخ رو دریافت کنید
          چهارم در حال حاضر اتیسم کلاسیک و یا اسپرگر وجود نداره و همه اتیسم هستند با سطح 1 و 2 و3 . این لرزش هم در هر دو جنس دیده میشه
          اصفهان هم همچنان خشک و بی اب است و آسمان با ما قهر

  2. سلام آقای دکتر. خیلی ممنون از اطلاعات مفیدی که ارائه دادید. من مدت کوتاهی ست که در مورد اتیسم بودن دخترم مشکوک شده ام. دخترم حدود ۳ سال دارد. در ۶ ماهگی دچار تشنج شد. که تشخیص اسپاسم شیرخوارگی داده شد و پس از حدود یک ماه کنترل شد. الان بیش از ۲ سال است که دارو مصرف میکند. در این مدت کم باهاش کار کردیم چون توحه کافی نداشت و فکر کردیم به دلیل مصرف دارو تمرکز ندارد و بسیار اکتیو است و مشکلاتی که دارد را به مساله تشنج و اثر دارو ها ربط دادیم ولی ویژگی هایی که دارد مشابه اتیسم است. به نامش بعضی اوقات واکنش نشان میدهد. اگر سرگرم کاری باشد توجه نمیکند. کارهای که به او گفته می شود در حد محدود انجام میدهد. جملات دو کلمه ای نمیگوید. ارتباط چشمی خوبی دارد. وقتی از چیزی خنده اش میگیرد به چشمان دیگران نگاه میکند و خوشحالیش را منتقل میکند. ار تباط خوبی با دیگران دارد حتی با غریبه ها. با بچه های دیگر بازی میکند. از دیدن ناراحتی دیگران ناراحت می شود و بغض میکند. خواسته هایش را محدود با کلمات کوتاه بیان میکند از دو سالگی. مثلا آب. حموم. ددر. برای خواب میگوید شبخیر. برای غذا میگوید بخوریم. بچه شادی است و در مهمانی های خانوادگی بیشتر خوشحال است و موقع بلزگشت از مهمانی ناراحت می شود در جمع بودن را دوست دارد. بازی های بالاتر از ۳ سال و پازل ها را به راحتی انجام می دهد. ممکن است راهنمایی بفرمایید.

    1. سلام دوست من
      مشخص هست که در سطح خیلی کمی کودکتون از همسنهای خودش عقب تر هست ولی باید به این نکته توجه کنید که ممکن هست این شرایط در اثر تشنج به وجود امده باشه . بهترین کار برای کودکتون کمک گرفتن از یک کار درمانگر خوب است . و نکته مهم اینکه با توجه به صحبت های شما بهتر هست فرزندتون رو یک متخصص اتیسم مورد بررسی قرار بده تا با اطمینان بتوان گفت درگیر با اختلال نیست.این احتمال رو هم باید در نظر گرفت که ممکن است محیط غنی نداشته

      1. سلام آقای دکتر فولادگر. وقتتون بخیر و ممنون از پاسخگوییتون و وقتی که میگذارید. آقای دکتر دخترم وجه مشترکش با علائم اتیسم جمله دو کلمه ای نگفتن و عکس العمل ندادن به اسمش هست. کار زیادی باهاش نشده و همونطور که عرض کردم به دلیل مصرف دارو (لیسکانتین) که از عوارضش فعالیت زیاد و پرخاشگر شدن هست گفتیم صبر کنیم داروها قطع شود و فعلا اذیتش نکنیم‌. برای غذا دادن از تلویزیون استفاده کردیم از بچگی و بعد از مدتی متوجه شدیم فقط با تلویزیون و گوشی آرام میشود. الان مدتی است تلویزیون را قطع کردیم و فرمان بردار تر و آرام تر شده. ولی هنوز به اسمش عکس العمل نشان نمیدهد و تمرکز کافی ندارد. در مقالات خواندم که کودکان اتیسم جلب توجه نمیکنند و به خواهر یا برادرشان حسادت نمیکنند. دخترم هنگامیکه ما حواسمان بهش نیست کاری میکند که بهش توجه کنیم مثلا بالای میز میرود و برای پایین آمدن گریه میکند یا پایش را به جایی گیر میده که ما به سراغش برویم. جدیدا هم وقتی به خواهر یک ماهه اش زیاد توجه میکنیم و دورش جمع میشویم خواهرش را میزند یا فشارش میدهد. کارهای تکراری ندارد و در چشمانمان نگاه میکند. با غریبه ها چندان غریبگی نمیکند و با بچه ها بازی میکند اما گاهی با موجهه با بعصی ها به بغل ما می آید و خجالت میکشد. از نگاه کردن به چشم دیگران فرار نمیکند(بعضی اوقات خجالت میکشد). کمی بیش فعال به نظر میرسید که الان با توجه کردن بیشتر بهش، کم تر شیطنت میکند. به شدت نگران این موضوع شدیم مخصوصا آنکه اگر اتیسم باشد دختر کوچکم هم امکان اتیسم بودن دارد. لطفا راهنمایی بفرمایید امکان اتیسم بودن دختر ۲ سال و ۱۱ ماه ام وجود دارد؟ چه کاری از دست ما بر میاید؟

  3. سلام. دکتر بچه خواهرم دختر جوونی هست بیست و چند ساله. بچه طلاقه. خیلی مشکلات کشیده تو بچگی. زیر دست زن بابا بزرگ شده. سنش موقع طلاق خواهرم خیلی کم بوده و زیاد با مادرش نبوده. حالا که بزرگ شده اومده پیش خواهرم و ما متوجه شدیم مشکلات خاصی داره و اون جوری که خودش میگه و بابا و زن باباش و عمش اینا میگن از بچگی این مشکلاتو داشته. ولی زن بابا و یه پدری که عین خیالش نبوده داشته بیچاره. ولی ما زیاد ندیدیمش تو بچگی که بتونم بگم بچگیش دقیقا چه جوری بوده. الانم خیلی فرقا با یه دختر هم سن خودش داره. خواهرم پیش روانشناس بردتش دکتره گفته قطعا استرس بالا و وسواس فکری و عملی و افسردگی داره. اما یه چیزی شبیه طیف اتیسم هم هست. ولی باز گفته تشخیص اتیسمش قطعی نیست و روانپزشک باید ببینه. من تو اینترنت علایم اتیسمو دیدم. علایم خواهر زادم شبیه اختلال اتیستیک نیست. شبیه سندروم اسپرگره. تو تکلم مشکل نداره و تو بچگی هم نداشته. اما خواهرم یه بیماری دیگه که میگن شبیه اتیسمه اونم علایمش رو پیدا کرده تو اینترنت که اسمش ایکس شکننده هست. تو اینترنت خونده پسران مبتلا به ایکس شکننده دچار عقب موندگی ذهنی خفیف تا شدید میشن ولی نصف دختران ایکس شکننده دچار عقب موندگی ذهنی میشن و نصفشون دچار عقب موندگی ذهنی نمیشن. ایکس شکننده تو دخترا خفیف تره و ممکنه بعضی مبتلایانش نشونه ظاهری نداشته باشن و دختر مبتلا میتونه دچار نقص اولیه تخمدان شه و اگه دختر ایکس شکننده بتونه بچه دار بشه به احتمال زیاد بچش هم مبتلا به ایکس شکننده میشه. دختر خواهرم الان علایمی شبیه تخمدان پلی کیستیک هم داره. پریوداش هرماه منظمه اما خونریزی شدیده. دچار هیرسوتیسم(پرمویی) و اکنه و جوش در صورت و بدن هم هست. البته ما کلا تو فامیلامون سرطان سینه و کیست سینه و سرطان رحم و کیست رحم و سرطان تخمدان و کیست تخمدان و تخمدان پلی کیستیک زیاده. خواهرمم چندسال پیش سرطان سینه گرفت. خواهرم میترسه ادامه بده و دخترشو پیش روانپزشک ببره. چون میگه: همه ارزوها و رویاهایی که برای دخترم داشتم خراب میشه. من امیدوار بودم دخترم هر سختی که کشیده تو بچگیش سر طلاق ما بعدا که بزرگ شد خوشبخت شه و راحت و خوش زندگی کنه. حالا ممکنه دخترم ایکس شکننده باشه و ایکس شکننده یعنی دختر من اگه ازدواج کنه و بچه دار شه بچش عقب مونده ذهنی میشه. دخترم خواستگار براش بیاد بگه من ایکس شکننده دارم و بچم عقب مونده میشه کی میگیرتش؟ دخترم تا اخر عمر تنها و بی کس میمونه. شاید این بیماری دخترم ایکس شکننده هست و اینم تخمدان پلی کیستیک نیست نارسایی اولیه تخمدان ایکس شکننده هست. دختر خواهرم به نظر میاد مشکل تیروییدی هم داره چون تیروییدش بزرگ شده یه مقداری ولی هنوز دکتر نرفته سرش. البته تو فامیلامون مشکلات تیروییدی زیاده. خواهرمم گواتر سمی گرفته قبل تولد دخترش. دختر خواهرم تو ریاضی مشکل داشته و هم یادگیری ریاضی براش سخت بوده هم بی دقتی سر امتحان ریاضی میکرده. یعنی ممکنه ایکس شکننده بدون عقب موندگی ذهنی یا با عقب موندگی ذهنی خفیف باشه؟ دختر خواهرم علایم ظاهری ایکس شکننده مثل گوش بزرگ و برگشته و… رو نداره. مشکلات استخوانی و مفاصل انعطاف پذیر رو هم که میگن علایم ایکس شکننده هست نداره. اصلا خودش میگه تو مدرسه تخته انعطاف پذیری براش سخت بوده و این که خم شه جوری که پنجه پاشو بگیره براش سخته. اما دختر خواهرم از بچگی میتونست شعر بگه و داستان و انشا بنویسه و تو انگلیسی، عربی، ادبیات، تاریخ، علوم تجربی خوب بوده. خصوصا تو عربی بچه های دیگه بهش غبطه میخوردن چون یه وقت هایی تنها بیست کلاس بود. یه وقت هایی انشاء هاش خیلی عالی میشده. بی دقتی داره. دست پاچلفتیه. از بچگی دیرتر از بچه های دیگه به مهارتای حرکتی مثل راه رفتن و نشستن و… رسیده و هنوز تو کارای عملی عقبتر از هم سناشه. حرکاتی تکراری با دست از بچگی شروع شده و هنوز داره و این حرکات بیشتر شدن با افزایش سنش. گوشه گیر بوده از بچگی و هنوز اجتماعی نمیشه بش گفت. تو چشم ادما زیاد نگاه نمیکنه. یه زمانی میخواست زبان چینی بخونه و تا حدودی هم یاد گرفت ولی ول کرد. به حس کردن بعضی چیزا زیادی حساسه که این حساس بودن با افزایش سنش بیشتر شده. تو مدرسه عادی بدون تجدید درس خوند و با معدل هجده و خورده ای دیپلم انسانی گرفت. نخواست بره دانشگاه. هنوز دوست داره کارتون ببینه و عروسک بازی کنه و بدود و بپر بپر کنه. وقتی میگم ادبیاتش خوبه و انسانی خونده یعنی متوجه معانی ضرب المثل و کنایه و… میشده از بچگی و الانم میشه و به کار میبره. من گیج شدم چون میگن اتیسم و اسپرگر میتونن تو ادبیات خوب باشن ولی نمیتونن کنایه و ضرب المثل و… رو بفهمن. خوب ادبیات به جز ضرب المثل و کنایه و استعاره و… مگه چیه؟ کسی که استعاره و کنایه و…نفهمه که ادبیاتش خوب نیست کلی تو درس ادبیات نمره کم میگیره چون امتحان ادبیات همین چیزا رو میپرسن دیگه. میتونست از بچگی دروغ بگه و الانم میتونه. گیج شدم میگن اسپرگر و اتیسم نمیتونن دروغ بگن ولی میتونن داستان بنویسن. خوب داستان نوشتن هم که مثل دروغ گفتنه. طرف وقتی داستان مینویسه داره چیزی رو مینویسه که واقعیت نداره. هانس کریستین اندرسن میگن اسپرگر بوده. جوجه اردک زشت و پری دریایی کوچک رو نوشته. اگه بخوایم بگیم اندرسن اسپرگر فقط میتونسته چیزایی رو بنویسه که واقعی اند باید بگیم جوجه اردک زشت و پری دریایی کوچک واقعی اند. اصلا میگن اتیسم و اسپرگر قوه تخیل ندارن در حالی که اندرسن اسپرگر معلومه از قوه تخیلش برای نوشتن داستان هایی مثل جوجه اردک زشت و پری دریایی کوچک استفاده کرده. خصوصا پری دریایی کوچک چون پری دریایی یک موجود تخیلیه. دختر خواهرم بچگی هاش نمیتونست از حقش دفاع کنه ولی الان میتونه دعوا کنه فحش بده و از حقش دفاع کنه. به کارتون های تخیلی علاقه داره و از بچگی بعضی کارهای دیگران مثل نماز خوندن و ظرف شستن رو تقلید میکرده. گیج شدم میگن اتیسم و اسپرگر نمیتونن تقلید کنن ولی تو نی نی سایت دیدم یه خانمی میگفت برا بچش تشخیص اتیسم دادن و بچش بارها کارهای یه شخصیت کارتوتی تخیلی رو تقلید میکنه. ایلان ماسک تو یه برنامه تلویزیونی خودش گفت اسپرگر داره. تو اینترنت هست. در حالی که تو اینترنت اینم میتونید ببینید که ایلان ماسک دروغ هایی گفته و دروغ هاش لو رفته. چرا این همه تناقض هست تو اتیسم و اسپرگر؟ ایکس شکننده ممکنه باشه دختر خواهرم یا اسپرگر یا چه بیماری دیگه ای؟ دختر خواهرم علایم ADHD رو هم داره. ولی ADHD مگه حرکات تکراری دست داره؟ حرکات تکراری دستش مال چیه؟ دختر خواهرم حافظه قوی داره. تو نی نی سایت یه خانمی از رضا خامکی اسپرگر نابغه ایرانی مطلب گذاشته بود که رضا خامکی تو این مطلب از مدارس و احباری بودن مدرسه رفتن ایراد میگرفت. تو متنش از ضرب المثل و… استفاده کرده بود. رضا خامکی رو میشناسید؟ رضا خامکی که تو محاکات شبکه دو اومد ماجرایی تعریف کرد که هم تو این ماجرا از ضرب المثل و… استفاده کرد هم تعریف کرد که چه جوری وقتی نامزدش دیر اومد به قرارشون به نامزدش اعتراض کرد و در واقع از حق خودش دفاع کرد. ممکنه ایکس شکننده خفیف باشه و با اسپرگر اشتباه گرفته شه؟ یا نه ایکس شکننده فقط با اختلال اتیستیک اشتباه ممکنه گرفته شه؟ شما اگه ببینید بچه ای اومده پیشتون که علایمش شبیه اسپرگره شک میکنید که شاید ایکس شکننده باشه؟

    1. سلام دوست من
      راه تشخیص ایکس شکننده ازمایش هست
      دوست من در اینترنت مطالب اشتباه بسیار بسیار زیاد هست و شما باید الزاما از یک متخصص خوب کمک بگیرید . چراکه ممکن است خواهر زاده شما اصلا درگیر با هیچ اختلال رشدی نباشه و مشکل از عاملی دیگر باشه برای نمونه ptsd

      1. سلام.
        شاید چون نوشتم طلاق این بیماریو معرفی کردین. سرچ کردم بیماری رو. استرس پس از سانحه هست. ولی بعضی علایم خواهر زادم قبل طلاق پدر و مادرش و وقتی نوزاد چندماهه بوده شروع شدن. خواهرزادم اطلاعات عمومیشم خیلی بالاست. سر هر چیزی کلی تحقیق میکنه. مثل من و مامانش.
        اینو اگه جواب بدین خیلی ممنون میشم. ایکس شکننده ممکنه شبیه اسپرگر بروز کنه؟؟؟؟؟یعنی به نظر بیاد شخص اسپرگره ولی ایکس شکننده باشه؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟ یا نه اگه ایکس شکننده بروز کنه این قدر مشکلاتش زیاده که شبیه اختلال اتیستیک میشه. مثل کرونا که علایمش شبیه انفلانزاست. ممکنه اگه تست کرونا انجام نشه دکتر بیمار کرونا رو به اشتباه انفلانزا تشخیص بده. ولی کرونا علایمش شبیه جذام نیست و هیچ وقت دکتر بیمار کرونا رو به اشتباه جذام تشخیص نمیده. میخوام بدونم ایکس شکننده شبیه اسپرگر هم میتونه بروز کنه؟؟؟؟؟؟اگه شما بچه ای با علایم اسپرگر بیاد پیشتون میگین ازمایش ایکس شکننده بده؟؟؟؟؟بعد طبق این چیزایی که از خواهرزادم نوشتم ممکنه اصلا خواهر زادم ایکس شکننده باشه؟
        بعد اصلا اصفهان بارون نیومد؟ حتی یه بار؟ شهرهای دیگه تو این چند هفته اخیر بارش داشتن.

        1. خیر ایکس شکننده مانند اسپرگر نیست و قطعا برای این مورد باید ازمایش ژنتیک بدید

  4. سلام دکتر
    فامیلی دارم که. پسرش اتیسم شدید ساکن اصفهانن
    قبلا مرکز اتیسم رفته ولی خیلی پیشرفتی نداشته. 11سالشه هنوز حرف نمیزنه. مرکز اتیسم رفته ولی پیشرفتی نداشته زیاد میخوان مرکز اتیسمشو عوض کنن پدر و مادرش میگن شاید باش خوب کار نکردن منم اومدم اینترنت سایتتونو دیدم مطالبشو خوندم تعجب کردم شما این بچه ها رو میبرین اردو باغ پرندگان و سینما و…؟؟!!! این فامیلمون هیچ جا نمیتونه ببره بچه رو اصلا مگه میشه اینا رو جایی برد؟ چی کار میکنین یه وقت به هم نریزن؟ چون خیلی راحت دچار حمله میشن این بچه ها.
    این بچه حسیش خیلی مشکل داره حتی با صدای کوچیکی مثل زنگ موبایل یا بوی غذا به هم میریزه. ADHD هم هس. دیر تشخیص گرفته. 3 سالگی بردنش دکتر دکتره گفت لج بازیه حرف نمیزنه لوسش کردین با کوچکترین چیزی خودشو میکوبه این ور اون ور. تشخیص ODD داد. گفت جلو اصراراش وایستین. تا 5 سالگی حرفای این دکتره رو گوش میمکردن بچه هرروز تنبیه میشد و کتک میخورد میگفتن دکتر گفته بعد به پیشنهاد یکی از اشنایان یه دکتر دیگه رفتن گفت اتیسم شدید و ADHD. مرکز اتیسم گذاشتن که هنوز این جوریه. یکی از فامیلا گفته بذارین یه مرکز اتیسم دیگه. شاید اینجا باش خوب کار نکردن؟ این بچه رو زیاد بیرون نمیبرن. ان قد با بیقراریاش انگشت نما مردم کردتشون. با این که مادر ارزوشه بچش یه بار بین بچه های سالم باشه حرف بزنه بازی کنه باهاشون. خیلی رویاییه اینا رو جایی میبرین که مردم عادی و سالم هستن؟ یا سینما میبرین بین بچه های سالم؟
    معمولا اتیسم با یه سری اختلالات دیگم همراهه مثل همین ADHD. واسه اختلالات همراهشون کاری میکنین؟ این بچه اصلا یه جا نمیشینه مدام میدوه یا دور خودش میچرخه. میشه براش کاری کرد؟ اصلا این تا چه حد میتونه پیشرفت کنه؟ دل خوش کنن تا کجا برسه؟ مادرشوهرش میگه اینو ول کن درست نمیشه یه بچه دیگه بیار ایشالا سالم شه اونو به یه جا برسون. هرچی پول داری نریز واسه این که اخرشم هیچی شه. فکر کن عقب موندس بذارش گوشه خونه. واقعا هیچ راهی براش نیس؟
    بعد چه قدر احتمال داره استعدادی داشته باشه؟ میگن بچه های اتیسم خیلی بااستعدادن.
    نمیدونم تا چند سالگی مرکز اتیسم ها پذیرش میکنن بچه ها رو؟ یعنی تا چند سالگی میشه امید داشت که اینا تحت درمان و ممکنه بهتر شن؟ شما تا چند سال پذیرش میکنین؟ گفتم اگه بتونید برا بچه ای با این شرایط کاری کنید منم بشون پیشنهاد بدم اگه خواستن مرکز شما بیارن. چون مطالب سایتتون خیلی خوب و کامله. خیلی واردین انگار.

    1. سلام دوست من
      بله این بچه ها رو ما همه جا می بریم حتی برای اولین بار در کشور به سیناما بردیمشون. ببینید باید اول اختلال رو بشناسید و بعد متناسب با اختلال عمل کنید . این راحت ترین راه هست
      در مورد استعداد باید بچه رو ببینیم ولی در حدود 20 درصد میتونه در این بچه ها فرد مستعد وجود داشته باشه.در مورد مراکز دو دسته اند زیر 14 سال و بالای 14 . مرکز ما زیر 14 ساله و متاسفانه ظرفیت مرکز تکمیله و از طرفی سازمان بهزیستی هم بچه های کوچک 2 یا 3 سال رو به ما معرفی می کنه

  5. دکتر در مورد ADHD هم جواب میدین؟

    دختر خودمم تشخیص ADHD(بیش فعالی و نفص توجه) گرفته. البته اون قدر شر نیست که کارای خطرناک کنه. برعکس گوشه گیر و ارومه. بیشتر بی دقتی میکنه.

    نمیخوام بش دارو بدم چون شنیدم داروهای روانپزشکی عوارض زیادی دارن. ADHD اگه درمان نشه چی میشه؟ نمیشه بچه همین جوری باهاش زندگی کنه و فقط سعی کنه یه ذره بیشتر دقت کنه؟ فکر نمیکنم اختلال مهمی باشه.

    1. پس در این صورت کودکتون adhd نیست و شی هست. برای کودکتون میتونید از رویکرد های رفتاری و شناختی جهت بهبود توجه استفاده کنید . برای این کار در منطقه سکونتتون از یک روانشناس کودک خوب مراجعه کنید

  6. سلام. خسته نباشید. پیشاپیش عید نوروز رو بهتون تبریک میگم.
    من دوست دارم اطلاعاتمو در خصوص اختلال اتیسم افزایش بدم. چیزهایی در مورد این اختلال تو اینترنت دیدم که برام خیلی عجیب بوده و کنجکاو شدم. لطفا ناراحت نشید اگه برداشت هام اشتباهه. من تا حالا یک فرد اتیسم رو از نزدیک ندیدم.
    کودک اتیسم خودش هم رنج میکشه؟ یا اصلا متوجه نمیشه. مثلا میاد توانبخشی اذیت میشه؟ یا کیف میکنه؟ من عکس ها و فیلم هایی تو اینترنت دیدم که کودکان اتیسم از روی سرسره سر میخورن میرن تو استخر پر از توپ. روی طبل میزنن و کلی مربی ها باهاشون بازی میکنن. یاد بچگی های خودم افتادم که تو مهدکودک گوشمونو میکشیدن و میبردن مینداختنمون تو یه اتاق سر این که مسواک زدنمون طول کشیده. یا سر این که سوپمون رو تموم نکردیم سوپ رو همراه با خورش و ماست روی برنجمون میریختن و هم میزدن و مجبورمون میکردن بخوریم. یا تو مدرسه که معلم ها فحش میدادن بهمون که چرا درس رو یاد نمیگیریم. گفتم خوش به حال کودکان اتیسم. چه کیفی میکنن. چون کلی بازی میکنن. ای کاش مربی ها و معلم های ما هم این جوری بهمون اموزش میدادن. کودکان اتیسم به مکانی پر از اسباب بازی میرن که مربی ها باهاشون بازی میکنن. هر بچه ای دوست داره بره همچین جایی و کلی بازی کنه. درمان اتیسم انگار شهربازیه. خیلی لذت بخشه این درمان برای کودکان اتیسم. شما که خودتون درمانگر اتیسم هستید چه محیطی داره محل کارتون؟ خیلی شاده؟ حتما کلی بچه ها میخندن و شادی میکنن چون کلی بازی میکنن. تو پارک ها که نصف اسباب بازی های مراکز اتیسم رو ندارن چه قدر بچه ها میخندن و شاد اند و بازی میکنن. پس دیگه تو مراکز اتیسم چه قدر به بچه ها خوش میگذره. بچه های سالم مثل بچگی های خودم از صبح تا شب باید درس بخونن و فرصت بازی کردن پیدا نمیکنن. ولی بچه های اتیسم هرروز میرن به مراکزی که کلی بازی کنن. یا این که نه کودکان اتیسم از اومدن به توانبخشی ناراحت اند و براشون سختی داره؟ البته چه سختی؟ به نظر من که جای خیلی خوبیه. اصلا بچه عاشق بازی کردنه.
    بعد چرا همه مراکز اتیسم نمادشون شبیه پازله؟ اصلا هر سایتی بخواد علامت واسه اتیسم بذاره پازل میکشه!

    1. سلامخ دوست من
      نوروز شما هم شاد و پیروز
      پرسش همیشه خوبه و ما ستقبال ی کنیم از مخاطبانی مثل شما
      در مورد رنج کشیدن باید خدمتتون عرض کنم داده های ثابت شده ای در این خصوص وجود نداره ولی افراد دارای اتیسم سطح یک که زندگی نامه هاشون رو چاپ کرده اند به این مورد رنج کشیدن اشاره داشته اند
      در مورد مراکز اگر خدمات مطابق با نیاز ها باشه هم لذت در اون هست و هم اجتناب
      متاسفانه هم کودکان اتیسم و غیر اتیسم قربانی سیستم های غلط اموزشی هستند .برخی از کودکان اتیسم هم توسط درمانگران اسیب می بینند
      اینکه کار ما شاده یا نه بستگی به دیدگاه ما داره چه چطور به زندگی و کارمون نگاه می کنیم. ولی برای من کمک کردن لذت بخشه،خنده کودکان لذت بخشه شادی یک پدر و مادر اوج لذتی هست که ما میتونیم داشته باشیم.
      نه اینکه بچه ها دائم در حال خدیدن هستند اینطور نیست بچه ها با هم فرق دارند یکیشون از همون موقع که میاد مرکز مانند فرشته ها لبخند می زنه و زمانی که میره هم لبخند داره و فوق العاده هست ولی یکی هم ممکنه از زمان اومدن در مرکز گریه کنه تا زمانی که از مرکز میره چون میخواد به حال خودش باشه و کسی باهاش کار نکنه.
      بچه های اتیسم ممکنه اصلا توجهی به اسباب بازی ها نداشته باشند و با یک تکه نخ یا یک چوب کبریت ساعتها بازی کنند ولی به دنیایی از اسباب بازی بی توجه باشند.
      نه کودک دارای اتیسم هم اذیت میشه و شاید ده ها برابر بیشتر از سایرین هم اذیت بشه . اگر با دنیای افراد دارای اتیسم و کار با اتیسم اشنا بشید دیدگاهتون در این خصوص 180 درجه تغییر می کنه
      پازل یک نماد شناخته شده برای معما هست و اتیسم هم فعلا معماست برای همین ممکنه دیگران برداشت های غلطی در مورد فرد دارای اتیسم و درمانهای اونها داشته باشند

  7. سلام خسته نباشید
    پسر برادرشوهرم 2سال و 3ماه داره و رفتارهاش برای ما و اطرافیان غیرطبیعی میاد
    من هیچ اطلاعاتی از اتیسم ندارم فقط گفتم علائم را بگم اگر نگران کننده هست بگیم ببرنش دکتر چون یکی از برادرشوهرامم مشکل داشته و دکتر زیاد بردن و الان تحت مراقبت مرکز قرار داره چون خیلی خطرناک شده بود همه رو میزد
    علائم بچه بنظر کارهای خطرناک میکنه بی کله هست همه بچه ها را میزنه فعالیت بیش از اندازه داره در طول شبانهروز شاید 5یا6ساعت بخوابه بگفته پدرمادرش اغلب تا صب هم نمیخوابه بشدت اذیت کن و خراب کن هست پرخوری و اضافه وزن هم دارد حالا نه در غذا در خوراکی
    همه وسیله و خوراکی هارو برای خودش میدونه و اصلانمیتونه با بچه ای بازی کنه ولی بنظر خیلی باهوش میاد و الان حرف هم میزنه جمله میتونه بگه ولی همه رو میزنه و اصلا نمیتونه یکجا اروم بگیره من خودم شاهد بودم یه شب تا 4صب که همه ما خواب بودیم همش راه میرفت و با وسایل بازی میکرد تو تاریکی تا خودش یجا از خونه خوابش برد
    ممنون میشم راهنمایی کنین خیلی نگرانیم البته پدر مادرش اصلا اینارو غیرطبیعی نمیدونن و میگن انرژیش زیاده و پدرمادرش هم دخترعمه پسر دایی هستن
    ممنون از راهنماییتون

    1. سلام و با تبریک سال نو
      اطلاعاتی که دادید کافی نیست ولی از نظر بنده باید به یک متخصص اختلال رشدی یا یک روانپزشک کودک مراجعه کنید به دلیل اینکه سابقه قبلی هم در این خانواده وجود داره شاید بشه به این کودک کمک کرد

  8. علائم برادر شوهرمم بگم الان 32سال داره و بگفته خانوادش تا 4سالگی ب حرف نیومده از جمع فراریه دوست داره تنها باشه و همش حرفایه تکراری میزنه و با مادرش یا کسی ک تنها میشه بشدت پرحرفی میکنه و همش حرفای تکراری میزنه بهش ک نگاه میکنی همش میخنده و نگاهشو میدزده ولی دوباره نگاه میکنه و بلافاصله نگاهشو میدزده و میخنده و این کارو همش تکرار میکنه تا زمانی ک نگاش میکنی چند سال پیش حالش خیلی وخیم شده بود مادرشو میزد و همش با چاقو تهدید میکرد ک میکشتش ولی تا باباش میومد جوری مظلوم میشد ک هر کس قضیه را میگفت باباش باور نمیکرد عاشق اسباب بازی ماشین و موتوره و فلش وگوشی و وسیله برقیه و میتونه وسیله برقی های خراب و تا حدودی درست کنه در صورتی ک درس خاصی نخونده و چند کلاس باغچه بان میرفته
    ایشون هم پرخور بودن و اضافه وزن ولی بالاخره باباش میفهمه ک خیلی خطرناک شده چند نفر رو هم بیرون از خونه زده بود ک تحویل مرکز سلمان میدن و دیگ اونجا زندگی میکنه هراز گاهی میارنش خونه اینم بگم ک گاوداری داشتن وهرروز تا اونجا پیاده میرفته و میومده بصورت روتین روزانه اونجارو ک فروختن از اونجا حالش وخیم میشه
    در مورد پسر2ساله برادرشوهرم ک میگمم باهوشه ی نمونش گوشی اندرویدو اپل و دوتاشو میزاره جلوشو باهاشون کاملا وارده کار میکنه
    ممنون از پاسخگوییتون

  9. این علائمی که گفتم برای برادرشوهرم اتیسمه؟ متاسفانه حرف مارو قبول نمیکنن برای دکتر بردن ازمون ناراحت میشن شما اگ تایید میکنید ک مشکل داره پسربرادرشوهرم، مجبورشون کنیم برن؟

  10. سلام.
    این که میگن افراد اتیسم نمیتونن دروغ بگن درسته؟ حتی اسپرگرها هم نمیتونن دروغ بگن؟(حتی بزرگسالان اتیسم و اسپرگر؟)😮😮😮😮😮😮😮😮😮
    اخه چه طور ممکنه؟؟؟؟؟🧐🧐🧐🧐
    واقعا افراد اتیسم و اسپرگر هیچ گناهی نمیتونن بکنن؟؟؟؟(حتی بزرگسالان اتیسم و اسپرگر؟)😮😮😮😮😮😮😮😮😮
    برنامه زندگی پس از زندگی صدا و سیما یه پسر اتیسم رو نشون داد. یه مردی که مرده بوده و روحش میبینه که برادر زنش که اتیسمه گم شده. روحش میره دست برادرزنش رو میگیره و میبرتش دم در خونه. بعد این مرد دوباره زنده شده. مجری گفت: این فرد چون اتیسمه عملا نمیتونه گناه کنه. پاک بوده. روح شوهر خواهرشو دیده و روح شوهرخواهرش دستشو گرفته و اوردتش دم در خونه! این ماجرا رو باور میکنید یا ساختگیه؟😳😳😳😳😳👻🎃🧚‍♂️🧚‍♀️🦹🏼‍♂️🦹🏻‍♀️🧟‍♂️🧟‍♀️🧞‍♂️🧞‍♀️
    اخه یعنی چه که فرد اتیسم نمیتونه گناه کنه؟ یعنی شیطان در افراد اتیسم راه نفوذ نداره؟ مگه میشه؟ افراد اتیسم که امام و پیغمبر نیستن. چه جوری شیطان نمیتونه گولشون بزنه؟؟!!🧐🧐🧐🧐🧐🧐

    1. سلام دوست من
      این پرسش در همین صفحه پیش از این پاسخ داده شده است و همینطور در صفحه اتیسم بزرگسالی

  11. سلام اگر کمکم کنید یک دنیا ممنونتون میشم و هرگز بزرگواری و محبتتون رو فراموش نمیکنم پسرم سیزده ماهشه رفتار های تکاملی و رشدش نرمال بوده تا حالا از حدود یک ماهگی می‌تونست خودش پستونکشو برداره و بزاره دهنش یا جغجغه دستش بگیره از حدود یک ماه و نیم کاملا متوجه تحسین من میشد و با خنده عکس العمل نشون میداد ارتباط چشمی داره اسمش رو میشناسه و پاسخگویی داره مگر اینکه سرگرم کاری باشه اما تا کارش تموم شه سریعا یادش هست که صداش کردم و واکنش نشون میده وقتی تلویزیون میبینه اصلا بهم توجه نمیکنه می‌ره جلوی تلویزیون اگه مشغول بازی باشه و صداش کنم با حرکت سرش بهم میفهمونه که انگار بسه صدام نکن البته منم خیلی الکی صداش کردم درحالی که هیچ کاری نداشتم و فقط میخواستم امتحان کنم و احساس میکنم متوجه شده صدا کردنم الکیه اما اگه اسم همسرم رو بگم سرشو میاره بالا دور و اطراف و نگاه می‌کنه ببینه همسرم اومده خونه یک‌سالگی کاملا راه می‌رفت و الان میدوعه و از پله بالا و پایین می‌ره مامان و بابا و مم و آها و هم و جی جی رو میگه آواسازی می‌کنه و کلمات نا مفهوم میگه اما من متوجه نمیشم و خودش از اینکه نمیتونه منظورش رو بگه کلافه میشه و گریه میکنه از وسایل بالا می‌ره رو اپن میشینه و هیچ تصوری از ارتفاع نداشت تا اینکه از رو اپن افتاد حدود چند روز پیش الان حتی اگه خودم بنشونمش رو اپن احساس ترس می‌کنه و محکم منو میگیره بلده با اسباب بازیاش بازی کنه کاربرد وسیله ها مثل قاشق و ظرف و تلفن و کلید و کنترل ولیوان و دستمال و شونه رو میدونه ولی دوست هم داره باهاشون صدا تولید کنه در ظرف هارو با آزمون و خطا جفت می‌کنه و می‌بنده وقتی خوابش میاد گوشاشو میگیره و سرشو رو مبل میزاره و آواز میخونه من متوجه میشم خوابش میاد یا اگه پوشکش نیاز به تعویض داشته باشه یا پوشکشو با دستش لمس می‌کنه یا می‌ره جلو در دستشویی و اگه در باز باشه میره داخل از نوزادی براش کتاب خوندم و همیشه دست من هم کتاب دیده و خیلی به کتابهای حجیم من علاقه نشون میده تا کتاب های رنگی خودش بسیار به کارهای خونه علاقه نشون میده جارو می‌کنه دستمال می‌کشه عاشق جاروبرقیه از صداش نمیترسه گاهی اوقات با غریبه ها خوبه و با بعضیا نه البته بستگی به این داره که با اون شخص از طریق بازی و لبخند ارتباط بگیره
    دستور پذیری داره تا حدودی یعنی متوجه دستور من میشه اگه باب میلش باشه انجام میده اگر نه که اصلا دستورم رو اجرا نمیکنه و غر میزنه و نسبت به دستوری که خلاف میلشه میگه نه بگم دست بزن دست میزنه البته وقتی که خودشم بخواد مسلما گوش به فرمان من نیست احساسات خودش رو در الویت می‌زاره بیشتر مخاطب قرارش بدم جواب میگیرم تا اینکه اسمشو بگم ولی از پشت تلفن که صداش کنن می‌خنده و هم میگه بگم غذا به من بده تو بازی یا واقعیت اینکارو انجام میده کاملا کاربرد مداد و دفترو می‌دونه بلده خط خطی کنه اما فقط تو دفترش خط خطی میکنه احساساتشو با ما به اشتراک میذاره مثلا موقع خوشحالیش میاد و بغلم می‌کنه یا زمانی که هیجان زدس هیجانشو از طریق لمس صورت و گرفتن لپ منتقل می‌کنه رفتار هایی که از من و همسرم میبینه اینکه بهش یاد بدیم مستقیما نه اما جای دیگه متوجه میشم که اون حرکت رو ضبط کرده و داره انجام میده مثلا روشن کردن اجاق گاز به کمک دستگیره متاسفانه چون دانشجو بودم از نوزادی به تلویزیون عادتش دادم تمام روز تلویزیون تماشا می‌کنه و یک سره پای تلویزیون وایمیسته عاشق پیام بازرگانی و تیزر شبکه هاست خیلی دوست داره آرم شبکه هارو لمس کنه از رو تلویزیون البته از تعویض لباس و لباس های جذب بدش میاد که هم من و برادرم تو کودکی اینطور بودیم و به ویژه من تشخیص وسواس دادند و ما تو خونوادمون وسواسی زیاد داریم من خودم وسواس نسبت به قرار گیری اجسام تو محل خاص دارم البته پسرم به کودکان دیگه علاقه نشون میده می‌خنده و دوست داره لمسشون کنه مدتیه که داره دندون در میاره و تو این مدت گاهی هنگام خوشحالی و گاهی کلافگی سرش رو آروم به دیوار میکوبه و آب دهن میریزه و یکی دوبار دیدم که سرش رو به اطراف تکون میده و همزمان چشا و ابروهاشو بالا میده همین چند مورد آخر منو بسیار نگران کرده که مبادا نشانه های اوتیسم باشه قبل از این رفتار ها رفتار های دیگه که نشانه های اوتیسم نبودن به صورت دوره ای داشته که دیگه اصلا انجام نمیده ممکنه این حرکات سرش هم اقتضای سنش باشه نگران کننده نباشه ؟ البته کلا این حرکات سرش رو سه یا چهار بار تو یه هفته که دندون درد داشت انجام داد و دیگه انجام نداد امروز کلمه جدید گفت توپ اما تا مجبور نباشه حرف نمیزنه چون نیازهایش رو سریعا برطرف میکنم در رابطه با پاسخگویی به اسمش من خودم در سنین نوجوانی وقتی مشغول درس خواندن یا کتاب خواندن و فعالیت های مورد علاقم بودم اصلا متوجه نمیشدم که کسی صدام میکرده مادر همسرمم هم میگه همسرم تو کودکی به اسمش واکنش نداشته اما تمام مهارت هارو داریم و مشکلی از هیچ نظر نداریم ارتباط گیری من خوبه اما زیاد حرف مشترک با کسی ندارم بزنم و ترجیحا اوقاتم رو با کتاب میگذرونم فکر میکنم ارتباط کلمه خنده و گریه رو با حالت هاشون نمیدونه چون اصلا بهش یاد ندادم و البته موضوعی رو بگم که مشاجرات تو خونه ما زیاد بوده اون زمان که ما مشاجره داشتیم پسرم حرفهای نامفهوم میزد و خیلی پرحرف بود اما متوجه شدم اون مشاجرات باعث می‌شده سکوت کنه و چیزی نگه احساس میکنم انتخاب می‌کنه که به کدوم حرفا رو گوش کنه و گاهی دقیقا برعکس حرفم رو انجام میده البته بچه ها تو این سن نسبت به دستور سرکش هستند و واقعا نمی‌دونم چیکار کنم نگاهش که میکنم گریم میگیره بچم کوچیکه و بی گناه دلم به حالش میسوزه خواهش میکنم بگید نشانه های اوتیسم هست اینا که گفتم ؟

    1. درود بر شما مادر مهربان
      نخست اینکه تلوزیون و تبلت و موبایل رو کامل قطع کنید و کتابی که براتون لینکش رو می فرستم رو به صورت کامل بخونید و دستور العمل هاش رو اجرا کنید
      دوم بعد از دو ماه مجدد یک شرح وضعیت به ما بدهید .کودک شما نشانه های مثبت بیشتری از نشانه های مشکوک داره و ممکنه به دلیل فقر محیطی داره علائم نشون میده . بعد از دو ماه اگر نگرانی هاتون کمتر نشد به اولین مرکز اتیسم نزدیک محل سکونتتون مراجعه کنید و یا اینکه از ما ارزیابی غیر حضوری دریافت کنید .لینک کتاب در زیر متن هست
      https://autism-clinic.com/product/%d8%b4%d8%b1%d9%88%d8%b9-%d8%a8%d9%85%d9%88%d9%82%d8%b9-%d8%a7%d9%88%d8%aa%db%8c%d8%b3%d9%85-%d8%a7%d8%aa%db%8c%d8%b3%d9%85-%d9%85%d8%af%d9%84-%d8%af%d9%86%d9%88%d8%b1-%d8%b1%d9%88%d8%b4-aba/

      1. سلام الان حدود یک هفته است که تلویزیون و تلفن رو قطعمکعبم دستور پذیریش بهتر شده تونستم بهش چند تا اعضای بدن رو یاد بدم ولی فقط تو صورت من نشون میده بهم نمیگه مامان صدام نمیکنه حرف میزنه اما نامفهومه به سختی میتونم بفهمم منظورش چه کلمه است
        چند ماه پیش یه کار هایی میکرد مدام اسمش رو صدا میزدم و میگفتم نه نکن الان موقع تکرار همان کار ها وقتی اسمشو بگم نگام نمیکنه اما اگه چیز دیگه ای بگم توجه میکنه
        الان خیلی رو وسایل احساس مالکیت می‌کنه یه توپ داره که تازه براش پیدا کردم تقریبا دو روز و چون دیدم هی باهاش بازی می‌کنه ازش گرفتم و بهش ندادم الان اون توپو محکم میگیره اگه بهش بگم بده به من توپو به سمتم میاره اگه بخوام بگیرم توپو میچسبونه به خودش میدوعه میره راجع به وسایل دیگه هم همین طوره البته فکر میکنم رفتار همسرم تاثیر گذار بوده همسرم رو زیاد نمی‌بینه دو روز پیش که همسرم خونه بود چون باهاش لجبازی می‌کنه و وسایلو ازش میگیره و همین کار ها رو می‌کنه پسرم هم لجبازی میکنه خیلی زیاد تو خونه راه میره و موقع راه رفتن حواسش هست و همش بهم نگاه میکنه که برم دنبالش و دنبال بازی کنیم
        یه مکعب داره که خیلی به شکل دایره و مربع علاقه داره چون زیاد گوشه ندارن راحت می‌تونه بزاره سر جاش با بقیه شکل ها هم بازی می‌کنه ولی دایره راحت تره بیشتر با دایره بازی می‌کنه به چرخ ماشین واکنشی نداره از پله کوتاه بالا پایین می‌ره ولی از پله های ساختمون خیلی بلندن اصلا پاش هم نمی‌رسه که بتونه بره بیاد و می‌ترسه کلا یه هفته است دارم باهاش کار میکنم و کلا سه بار بیرون بردمش اگه بچه ها تو پارک نزدیکش بمونن باهاشون بازی می‌کنه به صورتشون خیلی دوست داره دست بزنه ولی از اینکه یکی دست و پاشو بگیره بدش میاد دوست داره آزاد باشه اگه سرش داد بزنم یا خودم گریه کنم بغض میکنه دو روزه پرخاشگر شده البته نمی‌دونم تو این سن اسمش پرخاشگری میشه یا نه چون خودش هم درک کامل از نتیجه بعضی کارهاش ندارم شاید از قصد بینی فشار نمیده و من فکر میکنم که پرخاشگر شده بعد از اینکه با همسرم بحثم شد و داد زدم اینطور شده موقع دعوا مارو نگاه می‌کنه و سکوت می‌کنه یهو شروع می‌کنه به حرف زدن و داد و بیداد چند تا دندونش داره با هم در میاد بهونه گیر شده منو میزنه بیشتر تو لپم و دهنم میزنه همون قسمت هایی که خودش درد داره کلمه میگه ولی خیلی آروم و یواش با صدای بلند که صداش کنم نگام میکنه البته به خاطر دندونش گوشش کمی عفونت کرده و مدام به گوشش دست میزنه و کلافس برای جلب توجه من و اینکه بهش محبت کنم گریه میکنه و حین گریه ماما میگه بای بای رو تازه بهش یاد دادم اما الکی بای بای نمیکنه اگه واقعا همسرم بره بیرون بای بای میکنه و زیاد سر یه بازی نمی‌مونه مثلا پنج دقیقه یا بیشتر در حد بیست دقیقه نمی‌خواد یه بازی کنه یا توپ بازی خیلی دوست داره اما در حد پنج شیش بار توپ بازی می‌کنه البته بعد از این احساس مالکیت که بهش رسیده کمتر شده چون فکر می‌کنه میخوام توپ رو ازش بگیرم و هر کاری میکنه منتظر واکنش من میشه اشاره من به دور رو دنبال نمیکنه ولی به چیزای نزدیک اشاره کنم نگاه میکنه می‌خوام بدونم این سطح از حرف زدن و درک برای بچه چهارده ماهه که بازیگوشه کافیه یا علامت خطره با توجه به اینکه یه هفتس دارم باهاش کار میکنم
        یه متخصص خوب تو این زمینه تو تهران میشه معرفی کنید که تشخیص کامل و مطمئن بده

        1. ببینید رفتار فرزند شما خیلی از سطح سنی او دور نیست. بچه ها در این محدوده های سنی به سرعت تغییر می کنند و اصلا ثابت نیستند بهتر هست به همان توصیه هایی که پیش از این بهتون دادم عمل کنید
          متاسفانه در تهران کسی رو نمی شناسم

    1. درود بر شما
      پاسخ به پرسش شما خیلی زیاد بستگی به شدت اختلال و نوع خدمات و مداخلاتی هست که کودک در یافت می کنه و اینکه چه کسی خدمات را ارائه می کنهاگر شدت اختلال خفیف باشه و خدمات همه جانبه باشه و حد اقل روزانه 4 ساعت خدمات در یافت بشه در طول 6 ماه می شه نایج را مشاهده نمود.ولی با این حال باید دید سطح اختلال کودک چه میزان هست

      1. ببنیدخیلی دوستداره بابچه بازی کنه امابازی اوناروبهم میزنه بچه هاهم دیگه نمی‌خوان باهاش بازی کنن واکنش به اسم روبعضی وقتاداره بغضی وقتانداره بلده دوچرخه برونه خیلی علاقه داره حرف میزنه جمله میگه خواستشومیتونه بیان کنه ولی میخوادیه اتفاقی روتعریف کنه جملات رواشتباه میگه مثلا میخوادبگه باباچرانیومدی منوبغل کنی خوابم میومدمیگه باباچرانیومدی بغلم کنی خوابم بردوایکنه اگه داروهاشوندم گازگرفتگی وبدخلقی وایناروداره وپسرمن تشنج هم کرده شربت دپاکین هم میخوره ممنون میشم راهنماییم کنین لطفاً جواب بدین

        1. برخی از این علائم اشاره به اتیسم داره و به نظر بنده باید توسط یک متخصص آشنا به اتیسم مورد بررسی قرار بگیره

  12. سلام خسته نباشیدخیلی ممنون که هستیدآقای دکتر
    من پسری ۴ساله دارم که متخصص مغزواعصاب تشخیص اوتیسم داده والان دارومیخوره وکاردرمانی روهم دیروزشروع کردم نکته اینجاست که کاردرمانگرگفتندکه پسرشمااوتیسم نیست توجه وتمرکزخیلی پایین داره وکم حسی خیلی شدیدداره بیش فعالی نه اوتیسم حالاموندم کدوم روباورکنم لطفاکمکم کنید

    1. درود بر شما
      متاسفانه نه کار درمانگر و نه متخصص مغز و اعصاب متخصصین تشخیص اتیسم نیستند و شما باید به متخصصین اتیسم مراجعه کنید

    1. برای کمک بهتون باید کودکتون رو ببینیم.برای این منظور لطفا در بخش مشاوره نوبت ارزیابی دریافت کنید تا بتونیم از این طریق عملکرد کودکتون رو ببینیم

      1. خیلی ممنون ازلطفتون بی نهایت سپاس که وقت گرانبهاتون صرف جواب دادن مامردم میکنین

  13. سلام وعرض ادب وخسته نباشی خدمت شما آقای دکترمن خواهرزاده ای دارم تازه رفته تونه ماه چن تاعلائم دیدم یکم مشکوک شدم خواهرزادم بعضی وقتاوقتی پدرش لباسشوعوض میکنه نمیشناسه وگریه میکنه یکی هم اینکه وقتی لباساشوعوض میکنی گریه میکنه بعضی وقتاماکه میریم خونشون مارونمیشناسه بعضی وقتامیشناسه واکنش به اسم داره همه چیزش به موقع بوده خندیدن نشستن چهاردست وپاراه رفتن شایدم زودترالانم ازدیوارمیگیره وایمیسته

    1. درود بر شما مادر گرامی
      بیشتر به ما در خصوص واکنش به نام و درک کلام و شناختش از محیط پیرامون بفرمایید؟خیلی تلوزیون دیده تا همین چند ماه؟البته 9 ماه سن خیلی زودی هست برای نگران شدن ولی به دلیل اینکه دختر خاله این کودک دارای اختلال اتیسم هست باید بیشتر علائم را رسد کنید و گزارش دهید و نهایتا اگر نگرانی تون بر طرف نشد مشاوره و یا ارزیابی دریافت کنید . ما مراجعینی داشته ایم که در 11 ماهگی تشخیص اتیسم گرفته اند و در 3 سالگی هم تشخیص انها تایید شده است .اما باید فرد ارزیاب واقعا متخصص اتیسم باشد

  14. چون خودم یه پسراوتیسمی دارم یکم به خواهرزادم که دخترهست مشکوک شدم میشه ازهمون سن فهمیدکه یک بچه اوتیسمی هست یانه جواب بدین ممنون میشم.

  15. سلام ببخشیدهزینه ارزیابی خیلی بالاست متاسفانه ماوضع مالی خوبی نداریم ….

    1. درود بر شما برای این منظور دوست خوبم به مراکز سازمان بهزیستی در شهر کرج مراجعه کنید و رایگان ارزیابی بشید. اگر ساکن اصفهان بودید ما شما رو رایگان ارزیابی می کردیم.

  16. سلام وخسته نباشید.من شنیده ام که کودک بااوتیسم خفیف اگرزودتشخیص بگیردوتحت درمان دارویی وتوانبخشی قراربگیرداون کلیشه روردمیکندومیتواندبه مدرسه عادی برودوازدواج بکندآیااین صحت دارد؟
    ممنون میشم جوابم رابدید.

    1. درود دوست خوبم
      در سوال شما چند اگر وجود دارد.
      اگر اتیسم خفیف باشه
      اگر زود تشخیص بگیره
      اگر تحت درمان قرار بگیره
      دو مورد اول بسیار هم خوب هست ولی درمان الزاما باید متناسب با اختلال باشه و متناسب با نیازها برنامه دریافت کنه.برای نمونه اگر این کودک 4 ساله هست باید یک برنامه کامپوزیت 5 ساعته دریافت کنه براساس تشخیص اولیه.
      پس می بینید که این مورد به فرد درمانگر هم داره
      پیشنهاد می کنم این مقاله را بخونید
      خارج شدن از طیف اتیسم(اوتیسم) و درمان کامل اتیسم آری یا خیر؟

  17. سلام
    ممنونم که اینقدر خوب جواب ما پدر و مادرهای مستاصل رو می دید این کار شما برای آدمهای درمانده ای مثل من خیلی ارزش داره . هر زمان ازتون سوالی داشتم مثل برادر بهم پاسخ دادی .آقای دکتر هرجا رفتم اول ازم پول خواستند و مثل دونه های روغنی عصاره امون رو گرفتند و مثل تفاله بیرون انداختنمون.بخدا خسته شدم.تنها امیدم به شماست.همسرم هم دیگه حاضر به همراهی با من نیست

    1. درود بر شما مادر مهربان
      دوست من هر آنچه شما می فرمایید درست است متاسفانه برخی از همکاران ما در کمال بی انصافی کار می کنند و خانواده ها را بدون بدست اوردن نتیجه ای رها می کنند.ممنون می شم یا بصورت پیام متنی یا با تلفن برای بنده بیان مشکل کنید و امید وارم بتونم به شما کمک کنم . در خدمت شما هستم

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

آیا نیاز به مشاوره تخصصی در حوزه اتیسم دارید؟